Politiek nieuws


Plaatsing  
 
22-02-2013  

Is er toch gesjoemeld in de Poortaffaire? (upd)

 

ALMELO – Raadslid Gerwin Kamphuis meldt vandaag op de website van LKA dat er toch gesjoemeld is in de Poortaffaire aan de Haven NZ. Antiekhandelaar Stegehuis kocht ooit het pand van voorheen Abeln Vloeren maar vond zijn ingang naar de bovenwoning in de steeg er naast achter een ‘illegale’ afsluiting. De steeg, die van origine een openbare steeg betreft, werd door de eigenaar van het naastgelegen pand afgesloten en is nu in gebruik als opslagruimte. De gemeente verweerde zich en beriep zich op een verjaring van de afsluiting en ook zou een ambtenaar ten overstaande van de Provinciële Ombudsman hebben verklaard dat er door het toenmalige college van B&W ‘ongeoorloofde’ druk is uitgeoefend op Stegehuis en de ambtenaren. Ook bij de rechtbank werd gewag gemaakt van de verjaring, waardoor Stegehuis de zaak verloor.
De onafhankelijke Rekenkamer Almelo heeft de affaire alsnog in onderzoek genomen en beraadt zich nu hoe men dat aanpakt. Kamphuis vreesde uitstel en trok eerder aan de bel en meldt vandaag dat er inderdaad gesjoemeld is betreffende de mandaten van betrokken ambtenaren. Kamphuis beweert zelfs dat er valsheid in geschrifte is gepleegd van zijde der gemeente.
De ambtelijke ‘klokkenluider’ kreeg na zijn openbaring bij de Ombudsman eerst ander werk maar is inmiddels met een regeling de laan uitgestuurd meldde de nieuwssite AlmeloAnders.nl onlangs.
Vorige week kwam raadslid Kamphuis nog in aanvaring met burgemeester Jon Hermans tijdens de raadsvergadering over het bestemmingsplan voor een nieuw stadhuis. Kamphuis refereerde aan een angstcultuur in het stadhuis, waaarop Hermans dreigde hem het woord te ontnemen. Kamphuis beweerde namelijk dat er gezien de ambtelijke angstcultuur, de gemeente helemaal niet rijp is voor een nieuw stadhuis omdat ambtenaren niet hun zegje mogen doen in de plannenmakerij van het college en de ambtelijke top.

Lees ook:
Leidt poortenaffaire tot een explosie’ (LKA)
Tips ambtelijke klokkenluiders druppelen binnen
Klokkenluidende ambtenaar op non-actief

 
Update:
De heer Stegehuis heeft een verslag van de Rekenkamer geopenbaard van maandag 25 februari jl. over de aanpak van het onderzoek dat de Rekenkamer gaat uitvoeren naar de Poortaffaire.
Uit het verslag blijkt ook dat Stegehuis en zijn advocaat aangifte heeft gedaan wegens valsheid in geschrifte.


Uitleg onderzoeksaanpak Rekenkamer

Archief
Terug naar vorige pagina