Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-07-2012  

Foto´s van oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië


Screenshot website Volkskrant
 

ENSCHEDE – In Enschede zijn foto’s opgedoken van oorlogsmisdaden in Nederlands-Indië door nederlandse militairen tijdens de zogenoemde politionele acties in de jaren 1946-1950. Het is voor het eerst dat dergelijke foto’s boven water komen en de fototo’s stonden in een plakboek van de inmiddels overleden Enschedese kapperszoon Jacobus R.
Job R. werd in 1947 uitgezonden en keerde in 1950 uit de toenmalige kolonie terug, meldt De Volkskrant die de foto’s publiceerde.
Het fotoalbum en andere documenten werden ’gevonden’ door een medewerker van de reinigingsdienst in een vuilcontainer en overhandigt aan het gemeentearchief van de gemeente Enschede. Na bestudering van het document werd het fotoalbum nog eens nader bekeken en viel het oog op foto's van executies. Te zien is dat drie Indonesiërs worden beschoten en dat twee Nederlandse militairen kijken naar een rij doden in een greppel. ,,Eerder heb ik dit nooit gezien’’, zegt een medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in De Volkskrant en ook NIOD-onderzoeker Kok twijfelt niet aan de echtheid van de foto's.
Job R. diende bij de net opgerichte veldartillerie (3-12-RVA) op Java. Onderzocht wordt nu waar en wanneer precies de foto’s gemaakt kunnen zijn.
Er lopen nog processen tegen de Nederlandse staat vanwege vermeende oorlogsmisdaden. Deze zijn aangespannen door nazaten van Indonesische slachtoffers.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina