Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-08-2017  

Het Verzet Kraakt nu al groot succes

 

ALMELO – De musical 'Het Verzet Kraakt' over de grootste bankroof aller tijden op het filiaal van De Nederlandse Bank in 1944 in Almelo krijgt lovende reacties van bezoekers uit het gehele land. Ook de recensies zijn lovend in landelijke media zoals; ‘De voorstelling is een visueel pareltje’(Musicalworld) en 'Twents oorlogsdrama verdient ook buiten Twente aandacht' (NRC).
Die landelijke aandacht verdient het vanwege de werkelijke historie die aan de musical ten grondslag ligt. De bankroof werd met instemming van de regering in ballingschap in Londen uitgevoerd ter financiering van de spoorwegstaking. De buit op 15 november 1944 was enorm met een ‘roof’ van ruim 46 miljoen guldens. Zelfs Klaas Knot, de huidige ‘grote baas’ van De Nederlandsche Bank kende de historie niet maar liet zich al eerder bij de tentoonstelling in het Stadsmuseum Almelo informeren.
Het geld werd buiten Almelo in een hooiberg verborgen, maar helaas werden 7 verzetsstrijders door noodlottig toeval opgepakt. Slechts één van hen overleefde. De buit viel tot overmaat van ramp ook nog weer in handen van de Duitse bezetter.

Producent Gerard Cornelisse is blij met al die aandacht en vooral verheugd over de reacties van de vele bezoekers die vooraf genieten van een heus ‘oorlogsdiner’ op het vroegere fabrieksterrein van Royal Ten Cate in hartje stad Almelo waar decor en lichttechniek borg staat voor het juiste sfeertje.
Nu de belangstelling zo groot is, is het dan ook een zekerheid dat er vijf voorstellingen worden toegevoegd aan de eerder geplande 17 voorstellingen en komt een bezoekersaantal van 26.000 in zicht. Een ander gevolg is een film die in 2019, 75 jaar na de overval, wordt opgenomen.

Voor het theaterspektakel ‘Het Verzet Kraakt’ zijn alleen voor dinsdag 12 september a.s. nog kaarten beschikbaar. Alle andere voorstellingen zijn uitverkocht. Kaarten zijn voor € 49,95 te koop via de website www.hetverzetkraakt.nl (voorprogramma, eten en drinken + voorstelling). 

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (131 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina