Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
07-06-2014  

Ongelofelijk…


Raadslid Robin Gelici; eerder belazert door het CDA en de mond gesnoerd door de SP
 

De verkiezingsuitslag voor de gemeenteraad in Almelo was er een met duidelijke winnaars en verliezers. Desastreus verliepen de verkiezingen voor de ‘regerende’ partijen PvdA en VVD terwijl coalitiegenoot CDA een zetel inleverde vergeleken met vier jaar eerder, een zetel die het feitelijk al gaande de coalitierit was kwijt geraakt door het ‘overstappen’ van raadslid Dikmen naar de fractie van D66.
Dikmen bleek een ‘stemmenkanon’ voor D66 maar haakte een dag na de uitslag af wegens persoonlijke omstandigheden. Omstandigheden die er voor de verkiezingen ook al waren. Bovendien raakte het CDA in de achterban CDJA-actieveling Robin Gelici kwijt. De jonge Armeen was ‘gelokt’ tijdens de verkiezingscampagne van 2010 met de belofte dat het CDA zich sterk zou maken voor een Armeens jongerencentrum bij de Armeense Apostolische Kerk aan de Vriezenveenseweg. Die belofte werd niet waargemaakt en anderhalf jaar geleden stapte Gelici over naar de jongerenafdeling van de SP om in 2014 met een ‘bult’ voorkeurstemmen tot raadslid te worden gekozen.

Grote winnaar van de verkiezingen 2014 werd BBA, dat na acht jaar afwezigheid met drie zetels als een komeet terug kwam in het stadsparlement. Het Liberaal Almelo’s Alternatief (ALA) profiteerde van de al sinds 2006 gecontinueerde lijstverbinding met BBA en haalde eveneens drie zetels. PvdA-verschoppeling Jan Hammink haalde het op eigen kracht via Almelooooo en bleek dus een stevige aanhang te hebben in het Almelose.
Ook Isra Abdullatif bleek na het ‘uitstappen’ bij de VVD over voldoende aanhang te hebben om terug te keren via Almelo Centraal. Boekenhandelaar Abdullatif was de bestuurscultuur binnen de VVD meer dan zat en met haar dus een flink deel van de oorspronkelijke VVD-aanhang. Een herhaling van wat Gijs Stork met zijn ALA al eerder veroorzaakte bij de VVD toen hij zich ontworstelde aan de bestuurlijke partijtop die ‘pluchewaardig’ wilde worden en daar paste teveel oppositie niet bij.
De ChristenUnie behaalde een zetel winst door het vakwerk van de afscheid nemende Jan Veenstra.
Voor de andere eenmansfracties in de Almelose raad veranderde er niets.

Het CDA werd dus met zes zetels de leider van de coalitiebesprekingen ondanks dat Lokaal Almelo Samen (LAS = BBA/ALA/Almelooooo) er als gezamenlijke fractie feitelijk één meer had. LAS werd door het CDA direct neergezet als een fractie die zich nog moest bewijzen. Dat deed het CDA vanuit het denken om macht. Zonder LAS zou het namelijk twee wethouders kunnen claimen, als tenminste de beoogde coalitiepartners D66, PvdA en SP zich wilden schikken. Daarmee kon het CDA ook de grote wens van Irene ten Seldam vervullen om eindelijk eens wethouder te worden. In de jaren daarvoor kreeg ze geen schijn van kans met mannen als Sjoers en Van Broekhoven en ook Van Marle snelde haar voorbij toen van Broekhoven doorkreeg dat de financiële spiraal van de stad onder zijn bewind alleen maar omlaag ging en dus vroegtijdig opstapte.

Woensdag werd het door het CDA beoogde college van B&W beëdigd, leunend op een meerderheid van slechts één zetel. De tijd moest leren of deze coalitie wel de nodige stevigheid bezat en die door het CDA bij LAS ernstig werd betwijfeld. Feitelijk was dat een uitvlucht want samen met LAS zou het CDA niet kunnen heersen.
De dag na de beëdiging werden de zetels van de nieuwbakken wethouders in deelnemingen en organisaties op schrift vastgelegd. Tegelijkertijd ontspon zich binnen de SP de soap rond raadslid Gelici die in de kortstondige tijd van de nieuwe SP-fractie zich niet mocht ontplooien en de mond werd gesnoerd door fractievoorzitter Akse.
Amper na de beëdiging is dus de meerderheid van één zetel vervallen voor de coalitie CDA/D66/SP/PvdA. Hoezo stevigheid bewijzen mevrouw Ten Seldam?

Het CDA heeft zich dus misrekent in haar machtspositie, tenzij het Gelici weer binnenboord zou kunnen halen. Maar dat is echter ‘stemmenroof’ van het ergste soort. Een zichzelf respecterend SP zou dat nooit over haar kant kunnen laten gaan, ook niet als Gelici zich zou willen aansluiten bij een andere coalitiepartner!

‘Fijnslijper’


Lees ook: B&W Almelo wankelt 2 dagen na installatie
 

Archief
Terug naar vorige pagina