Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
10-10-2013  

Voetbalstadion Almelo spel der miljoenen

 

Neem een voetbalclub met grootse plannen en de emoties lopen hoog op. Dat is ook het geval bij Heracles Almelo. Een voorzitter die voortdurend dreigt op te stappen indien de gemeenteraad niet akkoord gaat met een bestemmingsplanwijziging om detailhandel in en rond het te bouwen stadion toe te staan, supporters met spandoeken om raadsleden onder druk te zetten, een lobbyist van HyperCUBE die alles verteld wat supporters en voorstanders graag horen en de basis is wel zo´n beetje geschetst van een plan dat jaarlijks miljoenen euro´s moet opleveren om dikke salarissen aan voetballers te kunnen betalen.

Maar wat kost dit plan de gemeenschap?
Een antwoord is niet zo eenvoudig. De club stelt een capaciteit nodig te hebben van ± 15.000 toeschouwers om een stabiele middenmoter te worden in de nationale eredivisie. Volgens het onderliggende rapport komt het extra budget vooral uit de extra af te sluiten business-contracten en verhuur van Skyboxen en dat kan wel eens tegenvallen tijdens een economische dip. Het aantal toeschouwers 8.500 of 15.000 doet er feitelijk niet zoveel toe op het totaal beoogde jaarbudget.

Wel is zo’n stadion fors duurder in de exploitatie en gaan dus ook de huurpenningen omhoog voor de Bvo Heracles, die feitelijk geen vereniging is maar een zakelijke onderneming. Alleen, een bal is rond en kan dus alle kanten opgaan. Reden waarom banken al sinds jaar en dag geen hypotheken willen verstrekken op een blok beton en een tapijt van kunstgras.
De overheid wordt dus gevraagd om borg te staan. In dit geval de gemeente Almelo, die akkoord ging met een borg van maximaal 15 miljoen euro. Wel werd 1 procent rente extra in rekening gebracht om het risico deels te minimaliseren.

Stenenstapelaars als Wyckerveste en BAM hielden de voorzitter echter een ‘dikke worst’ voor, door een plan te ontwikkelen met meer dan 20.000 m2 detailhandelsruimte, waardoor de huurpenningen voor de club fors omlaag kunnen.
Het akkoord tussen de club en de gemeente ging dus in de lade en het spel om de benodigde bestemmingsplanwijziging kon beginnen.
Er werd geschermd met tal van gegadigden die iets aan Twente zouden toevoegen op detailhandelsgebied en anders zeker niet naar Almelo zouden komen. Tot nu bleken dat echter detaillisten te zijn die al lang in Twente zitten en zelfs deels in Almelo.
Een opportunist als raadslid Gerritsen (D66) maakt dat feitelijk niets uit want de extra stemmen van voetbalsupporters tijdens de gemeenteraadverkiezing zijn mooi meegenomen. Hetzelfde geldt voor raadslid Drs. Pauwels (VVD) die beter moet weten als sectormanager van durfinvesteerder PPM Oost, het vehikel van de Nederlandse staat en de provincies Overijssel en Gelderland. ‘Soms moet je gewoon iets doen, anders komt er nooit iets van de grond’, zei hij al eens over het plan voor een nieuwe voetbaltempel. PPM Oost stopt er zelf echter geen eurocent in!

Wel besloot de gemeenteraad bij nipte meerderheid in te stemmen met een verruiming van de detailhandel in en rond het te bouwen stadion. En passant werd die verruiming ook toe gestaan voor de naastgelegen Woonboulevard met 52.000 m2 verkoopruimte. Dat is meer dan de hele winkeloppervlakte in de binnenstad. Een binnenstad die hoognodig aan revitalisering toe is en waar de leegstand ruim 25 procent bedraagt.
De provincie Overijssel wil aan de revitalisering 8,9 miljoen euro aan bijdragen. Dit onder de voorwaarde dat het stadshart prioriteit krijgt. Die eis werd door de gemeenteraad genegeerd maar wel werd de plannenmakers van het stadion opgedragen om een nieuw onderzoek te laten uitvoeren welke effecten de beoogde ontwikkeling langs de Weezebeeksingel (stadion en woonboulevard) heeft op de binnenstad. Het rapport van onderzoeker Ecorys zit angstvallig in de afgesloten lade van de Heracles-voorzitter en is nog niet openbaar. De komende week worden de resultaten eerst besproken met het college van B&W.

Meestal is er bij dit soort geheimzinnigheid een ‘kink in de kabel’. Aan te nemen valt dat het negatieve effect voor de binnenstad groter is dan optimistisch werd gedacht. Rapporten van andere deskundigen gaven al eerder aan dat vrije detailhandel forse nadelen oplevert voor andere detaillisten in omgeving en stadscentrum. De investeerders in de binnenstad dreigden immers op basis van die rapporten al eerder af te haken.

De provincie liet schriftelijk al aan de gemeente weten ‘not amused’ te zijn en verkondigde het beschikbare budget van 8,9 miljoen euro te bevriezen tot duidelijkheid bestaat over het onderzoek van Ecorys. De provinciale subsidie kan zelfs helemaal worden ingetrokken indien de gemeenteraad van Almelo een heilloze weg bewandeld. Zelfs werd gedreigd het besluit van de gemeenteraad te blokkeren.

Om überhaupt een stadion te kunnen bouwen, moet bovendien de voetbalclub Oranje Nassau verkassen naar de andere zijde van de Weezebeek en moeten de sportverenigingen La Première, Sv Almelo en CKV Achilles inschikken. De kosten voor de Almelose gemeenschap bedragen dik 10 miljoen euro. Deze ‘hete’ aardappel wordt tijdens raadsvergaderingen amper in de mond genomen.

Waar het dus feitelijk om gaat is 8,9 miljoen + 10 miljoen euro gemeenschapsgeld. Een totaal dat richting de 20 miljoen euro gaat. Voeg daarbij het risico van een borg van maximaal 15 miljoen euro en er is al gauw een bedrag van 35 miljoen euro gemeenschapsgeld in dit ‘spel’ betrokken. Dat is meer dan een ‘kale’ voetbaltempel met een capaciteit van 15.000 toeschouwers met Skyboxen zal kosten !

Rest de vraag aan sectormanager Pauwels waarom geen durfkapitaal van PPM Oost wordt ingezet. Men neemt vaker risico’s die banken niet willen nemen en bovendien zitten er wat innovatieve onderdelen in van vooraanstaande Twentse bedrijven!

‘Fijnslijper’

 
17-10-2013  

Tranen om sluiting sauna Preston Palace

 

Met verbazing en grote teleurstelling hebben wij kennisgenomen van het besluit van de directie van Preston Palace om de sauna te sluiten. Wij als Almeloërs moeten steeds buiten Almelo ons sauna vertier zoeken. Preston Palace gaf / geeft voor een aantrekkelijke prijs een prima saunabeleving. Vaak vroegen wij ons af hoe het kan dat wij voor zo weinig geld zoveel saunaplezier kan beleven. Nu sluiten? Kan het niet anders? Prijs kan best omhoog. Korting kan best wat minder. De saunabeleving in Preston Palace is een echte beleving. Natuurlijk, uitwassen (misbruik) moet je uitbannen.
Wij blijven graag genieten. Helaas het besluit is door de directie van Preston Palace genomen. Graag zouden wij hier alsnog met de directie over praten. Een mooie sauna als die van Preston Palace die in de race is als” Beste zwembad van Nederland” willen wij graag voor Almelo behouden.

Meta Meijer
Metje Kuiper

Sauna bezoekers.

Reactie: 04-11-2013
De sauna is zo mooi er is geen mooiere sauna dan preston. Laat het open blijven dat zullen velen met mij eens zijn. Ik ga er met plezier heen.
Gerda

 
19-10-2013  

Zwartepieten !!!


Drs. Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.

(met dank aan T.C. - AlmeloAnders.nl voor het bewerken van de foto)
 

Ons wereldje staat helemaal op z’n kop. Was er in het verleden al aversie tegen een lekkernij met de naam Negerzoenen en werd de fabrikant destijds geprest om van de naam af te zien, vandaag werd bekend dat de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN bekijkt of de knecht van Sinterklaas een racistisch stereotype is. Al op 17 januari is die brief aan de Nederlandse regering verzonden, meldde het NRC vandaag. Een antwoord schijnt er nog niet te zijn.

Eerder deze week ophef tijdens de tv-uitzending De Wereld Draait Door waar een ‘gesjeesde advocaat met een grote bek’ vond dat tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen Zwarte Pieten meer mee mochten doen, vanwege de stereotype knechtenrol met een racistische achtergrond. Zelfs in Amsterdam dreigt dat onderwerp van discussie te worden in de gemeenteraad en de ‘slapjanussen’ hebben het er al over om dan maar witte, blauwe, gele, rode en ik weet niet hoeveel gekleurde Pieten te laten meedoen. De wereld van een oude sage op zijn kop, want een Zwarte Piet is niets meer of minder dan het hulpje van Sint Nicolaas die bij zijn rondgang over de daken via de schoorsteen afdaalde om de presentjes in de schoen te doen.

Let op mijn waarschuwing, straks mag Jodekoeken en Zigeunerschnitzels ook niet meer. Ik doe aan die onzin niet mee. Bij mij blijft een Negerzoen een Negerzoen, een Jodekoek een Jodekoek en een Zigeunerschnitzel een Zigeunerschnitzel en als ik iemand ‘zo zwart als een turk’ wil noemen, doe ik dat ook, inclusief mezelf als ik me weer eens ‘verplicht’ in de tuin heb uitgesloofd!

‘Fijnslijper’

P.S.
<< Deze ‘Ridder’ hield het volksfeest van Sint en Piet van de Nationale Erfgoedlijst. Zij schreef aanvrager het Sint Nicolaasgenootschap dat men eerst wat aan “het Zwarte Pieten probleem” moest doen en blokkeerde daarmee mogelijke vermelding op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina