Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
05-09-2011  

De vrije markt

 

In de dikke zaterdagkrant van Tubantia, tussen al dat veel belangrijker nieuws, een berichtje waarvan de haren me meteen ten berge rezen: “Marktkooplui moeten in Almelo hun mond dichthouden.”
Het zal toch niet waar zijn? Ja, hoor, omwonenden klagen en dus moet het stil zijn.
Op een site over de markt lees ik het volgende: “De markt zoals wij die kennen heeft geen deuren of muren en je loopt er zo op. Verder is de communicatie ongedwongen en de vrijblijvende sfeer tussen de koopman en de klant wordt er door verhoogd. Markten brengen gezelligheid en sfeer, zeer belangrijke sociale contacten en ze voorkomen eenzaamheid, wat zeker in deze tijd niet onderschat mag worden.”
De marktman is van oorsprong een standwerker die z’n waar aanprijst. Dit gebeurt sinds mensenheugenis en dus ook met het bijbehorende lawaai. Maar omdat we in een tijd leven waarin alles op de schop moet en we vooral moeten veranderen om het veranderen, zonder dat het enig nut heeft, is dit het zoveelste voorbeeld van tenenkrommende betutteling.
Stilte dus. Maar dan moet je het doortrekken. De jaarlijkse kermis dient in alle stilte plaats te vinden, zonder dat hyperactieve geloei waar iedereen onrustig van wordt. Hetzelfde geldt voor de Almelose Ruiterdagen en de Havendagen. De avondfeesten zijn ons een doorn in het oog, want kilometers verderop hoor je wel eens een stukje muziek. Een teken van leven en gezelligheid: sterk af te keuren.
Blaffende honden en spelende kinderen kunnen vanaf nu ook niet meer. De mond snoeren, anders wordt het te spontaan.
Het carillon wordt verwijderd en de klokken van de Georgiusbasiliek kun je wel omsmelten.
René coupée kan in gaan pakken, want hij produceert waarschijnlijk meer decibellen dan alle marktkooplieden bij elkaar.
Tenslotte een juichverbod in het Polmanstadion bij westenwind.
Ziehier allemaal maatregelen die de gemeente kan treffen. Als leidraad valt te denken aan een metersdikke gids waarin alle richtlijnen worden gegeven voor een stille stad: één groot Vredehof. Niet leven, maar geleefd worden, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Wat een paar zielepieten al niet te weeg kunnen brengen! Wanneer je naast het spoor gaat wonen weet je toch ook dat er nog een trein kan komen? Bovendien gaat het om een aantal uren per week en dan ook nog op klaarlichte dag. Wie in stilte wil wonen moet ergens achter Kloosterhaar aan de Duitse grens gaan wonen.
Zijn het de steeds korter wordende lontjes? Afgelopen week het trieste verhaal van de gehandicapte orgeldraaier gezien. Men goot hem één of ander goedje in z’n apparaat, waardoor de muziek uitviel.
Het is eigenlijk te zielig voor woorden dat hierover een stukje geschreven moet worden, maar we leven wat dat betreft in een zielige tijd. Wanneer je voor een geintje waar werkelijk iedereen om lacht de wijkagent al op bezoek krijgt, is er iets helemaal mis in Nederland.
Laten we toch normaal doen en eeuwenoude gebruiken koesteren. Een boer op klompen mag toch gewoon door de stad klossen? Bij bepaalde rituelen horen geluiden. Bij Sinterklaas hoort een muziekkorps, bij de kermis hoort muziek. “De oale roop” mag toch ’s winters gewoon klinken?
Opheffen dat verbod en wel zo snel mogelijk. De wethouder ziet het licht en wil het stiltegebod opheffen en het aantal regels terugdringen Nou, dat zal tijd worden. Als we tegenwoordig ergens in verzuipen, dan is het wel in dat woud van regels!!!
Laten we vooral zelf blijven leven met een zo lang mogelijk lontje en genieten van alles wat een lust voor het oog en oor is.

Anne Jan Teunis

 
06-09-2011  

De Weier slaat op hol

 

ALMELO – Openbare basisschool De Weier aan de Vissedijk 35c heeft de opening van het schooljaar aangegrepen om aandacht te vragen voor de schoolgaande kinderen en de ‘onveiligheid’ in het verkeer. Met een ‘overkill’ aan dure ‘slowdown’ poppen (foto) werd de buurt attent gemaakt dat het schooljaar voor De Weier weer is begonnen evenals het gesjees van de ouders met hun kroost.
De Weier kenmerkt zich als basisschool namelijk via een individuele aanpak van leerlingen. Uit geheel Almelo weet het daardoor leerlingen aan te trekken en dat gaat gepaard met extra veel autoverkeer omdat de kinderen gebracht en gehaald worden door ouders die liever de ‘heilige koe’ gebruiken dan de fiets.
Nu heeft De Weier officieel een ingang aan de Vissedijk 35c, maar gemakshalve wordt ‘illegaal’ gebruik gemaakt van de Manegeweg, een eigen weg van het Twents Hippisch Centrum. Dat brengt wel eens hachelijke situaties met zich mee omdat de ouders denken dat zij belangrijker zijn dan het verkeer dat van en naar het Twents Hippisch Centrum moet. Er wordt geparkeerd en rond gereden zonder rekening te houden met paardentransporten of ruiters te paard.
Tijdens hippische evenementen echter wordt de toegang via de Manegeweg afgesloten en dat is de ouders dan een doorn in het oog en gaat gepaard met zelfs een grote mond aan toe richting de controleurs die alleen geautoriseerd verkeer mogen toelaten voor het laden en lossen van paarden.
Vandaag lezen we in de krant dat de gemeente t.b.v. De Weier een knip wil aanleggen in de Vissedijk en het bestemmingsverkeer wil omleiden via de Noordikslaan/Vissedijk/Manegeweg.
Dat nu is vragen om problemen omdat juist duizenden paardentransporten per jaar via de Noordikslaan/Vissedijk/Manegeweg extra gevaar opleveren.
Zou het niet beter zijn om de Manegeweg alleen toegankelijk te maken voor geautoriseerd verkeer zodat de ouders van de leerlingen hun kroost via de officiële ingang van De Weier afzetten en ophalen?

‘Fijnslijper’

 
08-09-2011  

Onterecht beboet in trein naar Mariënberg?

 

Als student reis ik dagelijks met de trein tussen Almelo en Marienberg. Op deze lijn rijdt Syntus in opdracht van Connexxion. Sinds afgelopen maandag worden in deze trein boetes uitgedeeld voor mensen die zonder geldig vervoersbewijs reizen. Niets mis mee op het eerste gezicht. Echter worden door de conducteurs van Connexxion ontzettend veel studenten bekeurd die niet inchecken met de studentenov-chipkaart.
Nu is het probleem dat studenten helemaal niet weten dat ze moeten in- en uitchecken voor het reizen in de treinen van Syntus/Connexxion. Studenten zijn niet geïnformeerd, hebben geen brief gehad en zijn dus niet op de hoogte. Daarnaast is de informatie op de website tegenstrijdig. Studenten mét reisrecht worden zonder pardon bekeurd en mogen direct een boete van € 25,- met de pin of contant afrekenen. Kun je niet met pin of contant betalen, dan wordt de bekeuring voor € 15,- extra thuisgestuurd.
Deze studenten worden bekeurd terwijl ze gewoon reisrecht hebben. Geldklopperij! Connexxion
klantenservice laat telefonisch weten dat alle studenten per brief geïnformeerd zouden moeten zijn door DUO. Dit is niet het geval, desondanks wil Connexxion de onterechte bekeuringen niet vernietigen. De klantenservice raad aan een bezwaar in te dienen via klantenservice@connexxion.nl. Vermeld in het bericht je contactgegevens en rekeningnummer (indien je al betaald hebt) en voeg als bijlage toe een scan van de boete, een scan van de voor- en achterkant van je identiteitskaart en een scan van je vervoersbewijs (ov-chipkaart). Connexxion is te bereiken op 035-6251600. Als er
veel klachten binnenkomen belooft Connexxion het collectief op te lossen.

Met vriendelijke groet,

Gerjan Lennips

Redactie: Klik hier voor reisinformatie OV - studenten

 
13-09-2011  

“De leste koo.”

 

Een aantal maanden geleden leverde ik een nogal somber stukje in over m’n angst voor een koeloos tijdperk. Angst voor megastallen, waarin onze geliefde koeien winter en zomer gestationeerd zouden worden. Veilig tussen vier muren hun energie opkroppend en elkaar van verveling de kop suf loeiend. Al die kale weiden, vreselijk.
Wat had ik het mis! Het is natuurlijk nooit prettig om in het stof te moeten bijten en je ongelijk te erkennen, maar in dit geval doe ik het met opgeheven hoofd en opgelucht lachend. Wat ben ik blij dat ik het helemaal mis had en wat ben ik gelukkig met al die verstandige boeren en burgers die hun koeien gewoon buiten laten lopen. Zelfs binnen een kilometer van m’n woonhuis in de grote stad kan ik dagelijks koeien bewonderen die vredig van het malse gras staan te smikkelen.
Op de boerderij val ik bij onstuimig weer in slaap met het geloei van koeien en word de volgende morgen ook weer wakker met koeiengeloei. Veel gelukkiger kan een mens op zo’n moment niet zijn.
Nogmaals ben ik in dit geval heel blij dat ik het bij het verkeerde eind had en wens het woord megastallen vanaf nu dan ook niet meer te horen. Laten we het lekker afschaffen en het prachtige Nederlandse landschap intact houden.
Natuurlijk is er weer een economische afweging, maar laten we dan desnoods maar een paar eurocent meer gaan betalen voor melk en vlees. Tenslotte tasten we ook nu reeds diep in de buidel voor onze Griekse broeders en zusters.

Anne Jan Teunis

 
14-09-2011  

Kolder!

 

Een aantal jaren geleden alweer fietste ik onder de N36 door het buitengebied in en noemde het destijds “porte du soleil.” Een mooi, open landschap met een prachtig vergezicht.
Ik had m’n stukje daarover nog niet geschreven, of de schop ging met een noodgang de grond in. De uitbreiding van industriegebied Twente Noord kon echt niet langer wachten. Tijd is geld en er stonden zoveel bedrijven te dringen die ten einde raad waren en toch echt moesten uitbreiden en een nieuwe, grotere kavel aan de overzijde van de weg eisten.
Tja, wie zijn wij dan als natuurliefhebbers om dat tegen te houden? Je stoot mensen toch het brood niet uit de mond? Vlindertjes kijken kunnen we nog wel een aantal jaren langs het kanaal Almelo Nordhorn.
Afgelopen voorjaar fietste ik opnieuw onder die N36 door en er was nagenoeg niets gebeurd. Weer een stukje geschreven waarin ik m’n verbazing uitsprak. Immers bleek bij het rondneuzen op het “oude” bedrijventerrein dat daar nog volop ruimte was om alles wat er ooit in het nieuwe gebied moest komen kwijt te kunnen en zelfs dan nog behoorlijk wat grond over te houden. Dat vind ik als simpele ziel op z’n minst heel vreemd!!
Eergisteren trof ik een nog steeds onveranderde situatie aan. De infrastructuur ligt er grotendeels, maar nog geen bedrijfspand te zien. Ja, met hangen en wurgen twee borden met aankondigingen.
Heel, heel triest, want iedere dag, op elk moment, kan iedereen met eigen ogen zien dat dit een totaal onnodige aantasting van het landschap is. Men had met het grootste gemak nog ruim twintig jaar op het oude terrein uit de voeten gekund, zonder nieuwe grond in te pikken.
Hoe we dit bij ons thuis noemen? “Eet eerst je bordje leeg, voordat je opnieuw naar het buffet loopt, schrokop!!”

Anne Jan Teunis

 
21-09-2011  

ID-kaart in een ‘bananenrepubliek´ (upd)

 

Normaal gesproken mag je er in een rechtsstaat vanuit gaan dat wanneer de Hoge Raad gesproken heeft, ‘Vadertje Staat’ zich bij een dergelijke uitspraak neerlegt.
Dat geldt deze keer niet t.a.v. de ID-kaart ondanks de uitspraak op 9 september jl. De Hoge Raad vond namelijk dat de identificatieplicht een belang van de staat was en de ID-kaart daar als middel voor bedoeld is in tegenstelling tot een paspoort dat burgers de gelegenheid geeft om internationaal te reizen.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) denkt daar echter anders over en zag vooral de financiële claims van gemeenten al op zich afkomen. Piet Hein heeft er een noodwet voor bedacht met terugwerkende kracht vanaf 22 september. Iedereen die dus morgen op donderdag nog even snel zijn voordeel wil doen door een ID-kaart aan te vragen, moet gewoon weer betalen als voorheen, als de noodwet tenminste vanavond nog wordt aangenomen door de Tweede Kamer.
Advies: Betaal onder protest en vraag gelijk een bezwarenformulier!
Al die duizenden die in de afgelopen weken wel snel een ID-kaart aanvroegen blijven verschoond van de kosten. Dat noemt men dus rechtsongelijkheid en dat past wel in een ‘bananenrepubliek’.

'Fijnslijper'

Update: 22-09-2011
Lees ook de vragen en antwoorden
aan fiscaaljurist Clemens Meerts die de zaak in 2004 begon en op 9 september jl. won bij de Hoge Raad. Meerts stelt dat er bij een aanvraag gelijk bezwaar moet worden aangetekend tegen de legesheffing indien gemeenten dat nu in rekening gaan brengen. Er bestaat bovendien jurisprudentie dat het heffen van legesgelden met terugwerkende kracht niet mag. De aankondiging van Donner is nog geen wet en moet eerst nog door de Tweede en Eerste Kamer.
Ook burgers die bijna aan vervanging toe zijn van de ID-kaart, doen er verstandig aan deze nog snel te vervangen door het aanvragen van een nieuwe. Ook dan bezwaar maken tegen de legesheffing. Laat u niet afschepen en vraag om het bezwaarformulier!

En dan nog dit:
Een ID-kaart voor jongeren tot en met 13 jaar kost ook nu nog € 9,22 omdat voor hen geen ID-plicht geldt. Het tarief voor 14 jaar en ouder was (is) € 43,00 en de ambtelijke handelingen zijn gelijk. Hoe is dat uit te leggen? ID-kaarten verstrekken op kosten van de algemene middelen bespaart 20
miljoen euro omdat niet langer voor ieder afzonderlijk een nota geschreven en verwerkt hoeft te worden. De overheid kan dus met minder personeel toe!

Update: 23-09-2011
Zowel onder juristen als gemeenten bestaat stevige kritiek op het beleid van minister Donner t.a.v. de verstrekking van de ID-kaart.
De gang van zaken rond de 'noodwet' van Donner wordt juridisch betwijfeld vooral t.a.v. de legesheffing met terugwerkende kracht. Ook diverse gemeenten zijn niet blij met de huidige gang van zaken. De Limburgse gemeente Son vraagt aanvragers om hun bankrekening zodat later mogelijk kan worden terug gestort en Den Haag blijft voorlopig gratis verstrekken met de schriftelijke mededeling dat mogelijk later alsnog een nota volgt.

Lees o.a.
Kritiek op beleid ID-kaart
Proces ID-kaart rommeltje

 
22-09-2011  

Eerste bewoners Waterrijk gespot

 

Sinds een aantal jaren zijn we in afwachting van wat er ten noorden van Almelo allemaal gaat gebeuren. We lazen over Waterrijk en zagen mooie plaatjes in de krant. Een superwoonwijk.
We zagen ook de “vorderingen” in het proces. Een aantal boeren zocht noodgedwongen hun heil elders. Alles werd kaal gemaakt en bouwrijp. Ik kan me nog herinneren dat, een aantal jaren geleden alweer, er met grof geschut in het landschap werd gehakt. Zeer voortvarend banjerde men zich met de gele monsters een weg richting Vriezenveen.
De laatste tijd gebeurt er werkelijk niets in het gebied en het landschap wordt eigenlijk met de maand mooier.
Vorige week mochten we echter de eerste bewoners van Waterrijk verwelkomen , al waren het er geen 4000. Een flinke koppel ganzen namelijk had zich genesteld. Je kon zien dat ze het naar de zin hadden, maar dat kon ook niet anders. Ze hebben land, water en voorlopig ruimte genoeg.
Inmiddels zijn ze jammer genoeg weer vertrokken, maar de liefhebbers zullen er ongetwijfeld van hebben genoten.
Hopelijk kunnen we hier nog jaren van deze mooie vogels genieten en zullen ze niet over een poosje tegen die vreselijke gammaschuttingen aanvliegen.
Laat deze velden voor zowel de ganzen als voor ons als mensen een rustgebied mogen betekenen. Een moment van bezinning, ontspanning en op krachten komen. Daarna kunnen wij het hectische leven weer in en de vogels vol energie op weg naar het zuiden. Zodoende heeft het gebied een prima functie, ook al lijkt het voor economen mislukt. Deze vogels leerden me dat het tegendeel waar is. Wat een rijkdom aan de randen van de stad voor wie het wil zien.

Anne Jan Teunis.

Archief
Terug naar vorige pagina