Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
18-05-2016  

Straf FC Twente is juridisch gedrocht


Een aangeslagen Onno Jacobs vooraf aan de persconferentie van FC Twente.
De 'gifbeker' is nog niet leeg, want ook de FIOD heeft de club laten weten dat het de spelerstransfers van de afgelopen jaren wil onderzoeken.
 

De licentiecommissie van de KNVB heeft zich met het advies tot ‘terugzetten’ van FC Twente naar de Jupiler League in zwaar juridisch vaarwater begeven. Formeel wordt FC Twente de proflicentie ontnomen om vervolgens een nieuwe licentie af te geven zodat de club volgend seizoen 2016/2017 kan uitkomen in de Jupiler League.

Het aangekondigde besluit wordt eerst nog voorgelegd aan de spelersraad (VVCS) voor een niet bindend advies, voordat het voornemen wordt bekrachtigd. De spelersraad zit helemaal niet te springen om een advies uit te brengen, want de bond is er voor alle contractspelers en niet uitgezonderd de spelers van FC Twente. Wat nu indien de VVCS onthoud van een advies?

Clubs met belangen

Het aangekondigde besluit wordt echter in Leeuwarden met gejuich ontvangen, want het al gedegradeerde FC Cambuur zou zomaar zonder te spelen weer in de eredivisie kunnen uitkomen indien de nacompetitie om promotie/degradatie gunstig uitvalt. De dupe kunnen dan worden NAC, Go Ahead Eagles of De Graafschap maar Willem II niet.
Het ‘gesjoemel’ met de regels is ook vreemd, omdat het aangekondigde besluit tot intrekking van de proflicentie pas na 9 mei is genomen. Formeel is dit jaar de competitie in de eredivisie geëindigd op 8 mei, zodat aan de ranglijst niets meer veranderd. Maar als een licentie wordt ingetrokken, kan normaliter een nieuwe aanvraag voor een proflicentie in behandeling worden genomen indien deze voor 1 mei is ingediend. Letterlijk genomen, zou dat voor FC Twente dan 1 mei 2017 betekenen en dus een jaar pauze. Waarom werd het besluit tot nu uitgesteld? Indien een besluit tot intrekken van de licentie was genomen voor het einde van de competitie, zouden alle uitslagen van FC Twente zijn geschrapt en Ajax de kampioen zijn. Ook zou het lijstje van clubs voor Europees voetbal er wel eens anders uitgezien kunnen hebben net zoals het lijstje promotie/degradatie. De belangen lopen hier in de miljoenen euro’s en elke betrokken club zal dus het nodige juridische huiswerk gaan verrichten.
Vreemd ook, omdat bij een ingetrokken licentie en het (eventueel) terugzetten naar de rijen der amateurs alle spelerscontracten vervallen. Hoe zit dit in de nu beoogde constructie van de licentiecommissie?  Moet FC Twente mogelijk lijdzaam toezien dat alle contractspelers zomaar de poort uitlopen en de club nog verder in het financiële moeras zakt?

Straf op straf

De KNVB heeft FC Twente vorig seizoen en dit seizoen gestraft met puntenaftrek. Sinds eind vorig jaar werkte FC Twente er hard aan de financiën op de rit te krijgen. In januari trok FC Twente Onno Jacobs aan. De oud- financieel directeur van Feijenoord trok de Rotterdamse club eerder uit het moeras nadat de club te grote spelerscontracten was aangegaan in de jacht naar een kampioenschap. Jacobs is dus gepokt en gemazeld en trok bij FC Twente alles uit de kast om inzicht te krijgen in allerlei dubieuze constructies die het bestuursduo Munsterman/Van der Laan hadden bedacht. Dubieuze constructies ook die nog vorig jaar werden bedacht om zaken onder de pet te houden.  Jacobs zocht het gesprek met de KNVB en de licentiecommissie om voorwaarden voor oplossingen op de rij te krijgen. Indien er weer een lijk uit de kast viel, meldde hij dat onmiddellijk bij de toezichthouders die FC Twente sinds 2014 in het vizier houden. Jacobs (lees FC Twente) accepteerde de aangekondigde geldstraf van 42.250 euro en de uitsluiting van 3 jaar Europees voetbal en ging onverdroten voort om een akkoord met de schuldeisers te bereiken en om aan de eisen voor een borg van 32 miljoen euro van de gemeente Enschede te voldoen. De nieuwe bestuurders van de Enschedese club bereikten akkoorden met sponsoren en haalden zelfs nieuw werkkapitaal binnen. Alle informatie en het volledige saneringsplan werd door Jacobs op basis van het overleg keurig aangedragen bij de licentiecommissie. Bovendien rondde Jacobs een schadeloosstelling af met de eredivisieclub over de TV-gelden. Jacobs dacht dus aan alles maar niet aan de nu aangekondigde nieuwe straf. Jacobs stond het ongeloof nog op het gezicht tijdens de persconferentie. Met open vizier had hij afspraken gemaakt met clubs en de licentiecommissie en bij de laatste wringt juridisch de schoen met het voorgenomen besluit.

Fortuna Sittard overkwam iets soortgelijks. Ook die club overlegde met de licentiecommissie welk pakket van maatregelen noodzakelijk was voor behoud van de proflicentie. De club voerde dat uit maar toch werd de licentie ingetrokken. Dit nu werd voor de burgerrechter met succes aangevochten omdat de KNVB zich aan de eigen afspraken en regels moet houden. Het roept de vraag op wie er deze keer regie voerde bij de KNVB? Was dat de licentiecommissie zelf of wilde KNVB-directeur Bert van Oostveen een keihard voorbeeld stellen? Bovendien is het de vraag of de nu aankondigde straf voor FC Twente niet in het nadeel van andere clubs uitpakt en haar doel voorbijschiet?

Kortom werk voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Toezicht van de KNVB en veel werk voor advocaten die door mogelijk meerdere clubs en contractspelers zullen worden ingeschakeld!

‘Fijnslijper’

 
20-05-2016  

Erdogan, Erdogan


Het Turks parlement heeft vandaag ingestemd met een grondwetswijzing die het mogelijk maakt de onschendbaarheid van parlementsleden in Turkije af te schaffen. Voor de wijziging stemden 373 parlementsleden. Nodig waren er 361.
De Turkse krant Zaman is kritisch over het besluit dat vooral oppositieleden monddood moet maken. Volgens Zaman worden 138 parlementsleden in de ogen van Erdogan’s AK Partij verdacht van strafbare feiten. Het gaat om 51 CHP'ers, 50 HDP'ers, 27 AKP'ers, 9 MHP'er en een onafhankelijk parlementslid. Vooral de Koerdische HDP-parlementariërs liggen onder vuur.
Erdogan wil van zijn ceremoniële taak als president een taak maken met vergaande bevoegdheden. Zijn partijgenoot en premier Davutoglu was het daar niet mee eens en legde zijn functie als premier en partijvoorzitter neer. Hij wordt in beide functies opgevolgd door de huidige minister van Transport Binali Yildirim. Davutoglu blijft wel parlementslid en lid van de AK partij.

 

Cabaretier Theo Maassen stuurde per brief een loflied over de Turkse president Erdogan aan de Volkskrant. Het ‘loflied’ is een parafrase op het satirische gedicht dat de Duitser Jan Böhmermann presenteerde in de TV-uitzending van ZDF NEO.
Böhmermann mag van een rechter in Hamburg bepaalde citaten uit zijn presentatie niet meer herhalen op straffe van een dwangsom. Böhmermann is het daar niet mee eens en gaat tegen de uitspraak in beroep.

Hierbij het 'loflied' van Theo Maassen.

Erdogan, Erdogan,
wat is dat toch een leuke man
wat is dat toch een fijne vent
die Turkse president

hij is innemend, sympathiek
kan tegen grapjes en kritiek
zo bescheiden en charmant
wat zou ik trots zijn op zo'n land

hij ruikt heerlijk, altijd schoon
zo bijzonder, zo gewoon
hij is nobel, wijs en lief
welbespraakt en sensitief

op dieren is de man verzot
van het schaap tot de marmot
geitjes aaien maakt hem blij
maar daar blijft het dan ook bij   

een voorbeeld voor elke man
dat is Recep Tayyip Erdogan
zelfs van buiten is hij mooi
elke porie, elke plooi

zijn kaaklijn, ogen, zijn gebit
zijn haar dat altijd prachtig zit
perfect de glooiing van zijn wang
alleen zijn arm is nogal lang...

Theo Maassen, Eindhoven

 
26-05-2016  

Twentse Topsportambities

 

In november 2010 werd de Internationale Indoorsport IISPA in Almelo geopend. Niet zomaar een sporthal maar eentje met allure ten dienste van de topsport in Twente. Een slordige 18 miljoen euro kostte het futuristische bolwerk. Het bouwplan was een onderdeel van de Twentse Agenda om in Twente topsportaccommodaties te realiseren. Zo werd Nijverdal het thuishonk voor waterpolo en  kreeg Enschede haar overdekte ijsbaan. De Twentse gemeenten droegen bij om e.e.a. te realiseren. De turnstichting TON en de stichting Top Volleybal Twente verhuisden van Oldenzaal naar Almelo vanwege de accommodatie en de gunstige huurprijs maar daar blijft het schijnbaar ook bij. In Ootmarsum wordt eveneens volleybal op eredivisieniveau gespeeld, maar Set Up ’65 blijft honkvast. In Hengelo krijgt de topvolleybalstichting Webton nu de kans van de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) om de licentie van Peelpush over te nemen. De Limburgse club ziet node de trainer en een aantal spelers vertrekken omdat het zelf de financiën niet rond krijgt om het mannenteam te laten promoveren naar de eredivisie.
Webton heeft wel oren naar het cadeautje van de Nevobo. Echter de club wil dan wel een behoorlijk onderkomen omdat de huidige OSG-hal waarin men speelt, niet voldoet aan de eisen voor eredivisievolleybal en men nu al dispensatie nodig heeft voor wedstrijden op eerste divisie niveau. Als Tukker met open vizier denk je dan aan de moderne IISPA waar ruimte is en waaraan ook de gemeente Hengelo heeft bijgedragen. Dat ligt echter niet in de lijn van stichtingsvoorzitter Heerze van Webton. Heerze wil dat de gemeente Hengelo van maandag tot en met zaterdag vanaf ‘s middags 17.00 uur ruimte vrijmaakt in de wat grotere Hengelose Veldwijkhal. Dat daarvoor meerdere zaalsportverenigingen moeten wijken is dan het probleem van sportwethouder Claudio Bruggink. Saillant detail, de Almeloër Bruggink nam in Hengelo onlangs de functie over  van de vroegtijdig wegens gezondheidsredenen vertrokken wethouder Schoonhoven.
De vraag derhalve. Hoe Twents denkt het Hengelose college van B&W?

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina