Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
12-04-2017  

Klushuisjes

 

Ooit had de gemeente Almelo plannen voor een fiets- en wandelbrug over het stationsemplacement om de City Haven en de Wierdense Hoek, zoals de wijken Kerkelanden en Aalderinkshoek ook wel werden genoemd, met elkaar te verbinden. In het Almelose stadhuis dachten de ‘regerende’ partijen CDA en PvdA en wisselend D66 en VVD dat alles de hemel ingroeide. Aan de Parallelweg en de Appelstraat werden al zo’n 12-tal vooroorlogse huisjes aangekocht om ruimte te maken voor vernieuwing en de ‘oversteek’ over het station. Een enkele ‘dwarsligger’ verkocht niet aan de gemeente. Dat zorgde niet alleen voor vertraging, maar ook werd de gemeente mede daardoor ‘ingehaald’ door de financiële crisis. Nog net op tijd werd wel het nieuwe onderkomen van het ROC van Twente met o.a. haar middelbare hotelschool gerealiseerd. Dit ondanks verscherpte veiligheidswetgeving langs spoorverbindingen en stations.   
Al bijna 15 jaar staan langs de Parallelweg 11 huisjes leeg. Vervallen tot op het bot maar ook lang ‘speelplek’ voor vernieling en zelfs brand. Het college van B&W wil nu de aangekochte huisjes nog voor de zomer slopen en de grond in de verkoop doen voor investeerders met een goed plan. En ziedaar opeens zijn de verpauperde huisjes waardevol vanwege de karakteristieke gevels. Althans dat vinden de raadsfracties D66, ChristenUnie en GroenLinks (5 zetels). Zij komen te elfder ure met het plan de desolate onbewoonbare woningen weer in de verkoop te doen als klushuizen voor klussers met twee rechterhanden. Dit voor een bedrag van maximaal 50.000 euro, fors minder dan de aankoop jaren geleden was. De woningen zouden per 2 kunnen worden samengevoegd waardoor er voor ‘yuppen, hipsters, wie dan ook’ een ruime woonstek op een toplocatie bij het NS station gerealiseerd kan worden. Dat alles onder het motto; ‘Niet slopen voordat er een plan is!’
De grootste oppositiefractie LAS werd ook om steun gevraagd voor het alternatieve plan. De fractie wil echter eerst wel eens weten waarvoor de verpauperde huisjes op de balans staan. De vraag is ook of de verpaupering van dien aard is dat het zelfs wel eens heel duur kan worden om de huizen op te knappen. LAS zit op het goede spoor. De gemeente kreeg ook nog een subsidie van 1,9 miljoen euro om de huisjes aan te kunnen kopen voor sloop. Wat zou de subsidiegever willen als de huisjes weer op de kopersmarkt komen?

Feit is dat braakliggende grond makkelijker te verkopen valt dan vooroorlogse verpauperde huisjes waarvan sommigen zeggen dat de gevels een dermate belangrijk aanzicht vormen dat ze ten koste van alles behouden moeten worden. Dat was vijftien jaar geleden al niet het geval en nu waarschijnlijk eveneens niet als men de gehele gevelrij van de Parallelweg in ogenschouw neemt. Op sommige locaties is er kennelijk helemaal nooit toezicht geweest op verbouwaanvragen en is maar wat aangerommeld.

Bekijk de foto’s en klik hier voor mijn tip!

'Fijnslijper'

Fotoreportage (13 foto's)...

 
25-04-2017  

Wees nobel

 

Na de financiële crisis van de afgelopen jaren is het grootkapitaal naarstig op zoek naar meer winst. Zo ook het Amerikaanse PPG Industries dat haar oog heeft laten vallen op haar grootste concurrent AKZO Nobel uit Nederland. Aangedreven door hedgefondsen is geen bedrijf met duurzame toekomstvisie meer veilig tegen ongewilde overnames.
Zo’n fonds is Causeway Capital uit Los Angeles, met 6,8 procent van Akzo’s kapitaal de grootste aandeelhouder en voorstander van de éénmalige verkoopcash. Een andere voorstander van verkoop is het Amerikaanse Elliott Management met ruim 3 procent aandelen. Het bestuur en de raad van commissarissen van AKZO Nobel willen echter niet verkopen, net zoals kort geleden Unilever ook niet wilde en og maar nipt kon voorkomen.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van AKZO Nobel van woensdag bleek dat aandeelhouders met in totaal zo’n 30 procent aandelen kritisch is dat AKZO Nobel topman Ton Büchner niet met PPG Industries wil praten. Deze heeft al plannen gepresenteerd om de chemietak van AKZO Nobel nog dit jaar te verkopen om de aandeelhouders achter zich te houden. Dat blijkt weinig te helpen om de aandeelhouders die kiezen voor het snelle geld binnenboord te houden. Het stelt de wereldwijd 47.000 werknemers van AKZO Nobel niet gerust, want de praktijk leert dat diegene die wordt overgenomen ook de koopsom uiteindelijk betaald.
Het Nederlandse personeel stond op de barricaden en lieten de aandeelhouders voor aanvang van de vergadering weten hoe ongerust men is. Dat is ook minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij is voorstander van een sterk Nederlands bedrijfsleven dat kan concurreren op de wereldmarkt. Toch lijkt AKZO Nobel, dat groter is dan PPG, niet opgewassen tegen de druk van de ‘graaiers’ die alleen maar snel geld willen verdienen door aandelen te kopen en bedrijven te verkopen. Met hen gaan dan ook vaak de kleine aandeelhouders overstag, bang dat men is dat men de boot mist en achteraf niet of minder heeft geprofiteerd.
De Tweede Kamer schreeuwt om beschermingswetgeving nu AKZO Nobel in andere handen dreigt te vallen. Zeg maar 'The Netherlands First', naar voorbeeld van ene Donald Trump. De vakbonden vrezen ontslagen evenals het personeel en dat is waar het in feite om gaat. Amerikaanse bedrijven hebben al lang bewezen dat men telkens de productie verplaatst naar landen waar de lonen goedkoper zijn. Het kan anders en het moet anders. Kijk naar Duitsland waar familiebedrijven er voor zorgen dat het land al jaren achtereen een overschot op de betalingsbalans heeft. Daar kunnen ze in Amerika een puntje aan zuigen. Het moet anders en het kan anders.
Vanaf nu koop ik geen PPG producten meer zoals Sigma Coatings, Histor, Rambo, Veveo Coatings, Boonstoppel Silicat, Siloxab, Glidden en  PPG Deltron. Een aantal van deze merken hebben zelfs een Nederlandse oorsprong en vielen al eerder in handen van PPG. Als ik die merken in het schap laat staan, kunnen u, de aannemers en de schilders het ook. 'Buy Sikkens', zeg maar of Flexa, CetaBever, Hammarite, Delux en Alabastine om een paar nobele producten te noemen,  Zegt het voort in Nederland en Europa zodat het een olievlek wordt waarop PPG onderuit gaat !

‘Fijnslijper’

20-05-2017
Kabinet wil pauzejaar invoeren bij vijandige bedrijfsovernames.

Archief
Terug naar vorige pagina