Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
18-04-2016  

De invloed van narcist Erdogan op vrije pers

en de wereld
 

De Turkse president Erdogan is een man van strakke teugels die in eigen land geen tegenspraak duldt van vrij denkenden. Demonstraties van bijvoorbeeld studenten worden al snel verboden en uit elkaar geslagen en social media als Facebook en Twitter werden onder druk van Erdogan tijdelijk ontoegankelijk voor de Turken, om maar niet te praten over onderdrukking van minderheden zoals Koerden. Als Koerd wordt men al snel in de hoek gezet van de vrijheidsbeweging PKK dat geweld soms niet schuwt. Voor de Koerden in het algemeen betekent dat evenwel ook inperking van de persvrijheid en Erdogan deinst er niet voor terug om het leger in te zetten tegen Koerden tot in de buurlanden toe.
In Turkije zijn 92 journalisten vastgezet en meerdere kranten verboden. Meer dan 4.000 Turken zitten vast omdat men het lef had zich tegen Erdogan te uitten. Ook de advocatuur ontkomt niet aan de tentakels van het bewind Erdogan en zelfs buitenlandse journalisten worden geïntimideerd met rechtszaken, zoals ook de Hengelose journaliste Frederike Geerdink overkwam omdat zij berichtte over de gang van zaken in Koerdische gebieden.

Media waar ook ter wereld worden gevolgd om negatieve ‘beledigende’ berichtgeving te laten verwijderen en waar mogelijk publicisten te vervolgen. In Duitsland was Erdogan het lied ‘Erdowie, Erdowo, Erdohan’ onwelgevallig, hetgeen een reactie uitlokte van cabaretier Jan Böhmermann  in het tv-programma ZDF-NEO. De Turkse president diende bij de Duitse justitie een aanklacht in wegens belediging en ging zelfs zover om ook de Duitse regering onder druk te zetten om een vervolging van Böhmermann mogelijk te maken. Staatsrechterlijk nam Bundeskanzler Angela Merkel een juiste beslissing om dat in handen te geven van de Duitse justitie maar ze zei er meteen bij dat het bewuste artikel in de Duitse wet achterhaald was en dat er voorbereidingen worden getroffen om dat artikel te schrappen.
Jan Böhmermann is inmiddels ondergedoken omdat Erdogan-aanhangers in Duitsland de nodige dreigementen hebben geuit en dus nog niet genoeg zijn ingeburgerd zoals dat feitelijk zou moeten zijn.  De tentakels van Erdogan zijn dus lang en daarom is de tijd niet rijp om maar enigszins te denken aan een toetreden van Turkije tot de Europese Unie, laat staan of er voor het Turkije van Erdogan nog wel plek is binnen de NAVO?
Schandalig is bovendien dat onder druk van narcist Erdogan de uitzending van ZDF-NEO is geschrapt van het Duitse ‘Uitzending gemist’. Sindsdien moeten wij het doen met een alternatief op YouTube en protesten van anderen zoals 'Sing Ich ein Lied für Dich' en protesenten van journaliste Nanninga en cabaretiers Verburgh en Teeuwen. De directie van ZDF rijdt hierin een scheve schaats en zou moeten aftreden of weggestuurd moeten worden. Van de ZDF-directie mag verwacht worden dat men te allen tijde achter de medewerkers blijft staan als een programma al is uitgezonden.

In Nederland kennen we het artikel 118 dat verbiedt om ‘bevriende’ buitenlandse staatslieden te beledigen zo lang zij zich in functie in Nederland ophouden. Een laatste veroordeling stamt uit de jaren ’60 van de vorige eeuw, de jaren waarin studenten, schrijvers en kunstenaars het voortouw namen om een liberaler Nederland te ontwikkelen en waarin bewegingen als Provo en de emancipatiebeweging voor vrouwen opgeld deden. Nu gaan geluiden op om artikel 118 te schrappen uit de Grondwet. De Nederlandse regering zou daarom een eventueel staatsbezoek van Erdogan voor zich moeten uitschuiven tot dit artikel uit de Grondwet is geschrapt!

‘Fijnslijper’

 

Lees ook:
Turkije wil Duits muziekstuk verbieden
Turkije moet religieuze grondwet hebben
Turkije wil Zweedse documentaire tegenhouden
Amerikaanse journalist mag Turkije niet meer in
Umar leerde niet van arrestatie Geerdink
d
e
f

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina