Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
02-04-2008  

Rente en kosten fataal

 

Ik heb met veel bewondering het stuk gelezen over de voedselbank, het stuk van Mayke zaterdag 8 maart, maar heb nog veel bewondering voor de reactie van wethouder Mieke Kuik. Elke week alleen boodschappen laten ophalen lost het probleem niet op. We moeten proberen het probleem aan te pakken.

Sinds enige tijd ben ik vrijwilliger voor het boodschappenproject van Nolda Schepers. Zij helpt mensen tijdelijk met boodschappen, kleding, in noodgevallen een wasmachine etc. Ik heb mijn diensten aangeboden om gezinnetjes te helpen met hun geld om te gaan en (de vaste lasten) te plannen, te reserveren en af te lossen etc.  Wij moeten proberen deze gezinnetjes te helpen, zeker de mensen die door omstandigheden in de schulden is geraakt en er alles aan doet hieruit te komen.

“Je kunt geen kwartje uitgeven als je maar een dubbeltje hebt, zo werden wij opgevoed. Dit heb ik mijn eigen kinderen ook geprobeerd te leren. Maar… als je het niet geleerd hebt, kun je het mensen dan kwalijk nemen? Een klein beetje wel, maar toch! Het zou al een “vak” op de lagere school kunnen/moeten zijn en laten we vooral de middelbare scholen niet vergeten. Ze kunnen me als leerkracht inhuren!” zegt P. “dat kan ik ze wel leren!”

Deze groep mensen hebben (bijna) allemaal schulden bij providers mobiele telefoon en postorderbedrijven. Wanneer je belt om te vragen naar een regeling voor afbetaling en zonder kosten, dan willen ze (vaak) wel meewerken. Toen ik voorstelde om niet eerder een bestelling af te sturen als de vorige betaald was, zei de telefoniste van Neckermann heel verontwaardigd: “Mevrouw, daar leven wij van!”

Ik schrok er van, dit zou toch niet mogen?  Mijn persoonlijke mening: Dit is misbruik maken van een zwakke groep en de minst bedeelden van onze maatschappij. Je stort ze de ellende in, financieel en mentaal, want met alle rente en kosten komen ze er alleen absoluut niet uit.

Het woord diefstal gaat iets te ver, maar het lijkt er erg veel op. Ik ken alleenstaande moeders met twee kinderen, die € 6000 - € 10000 schulden hebben. Ervan uitgaande dat ze 10-13% rente en kosten moeten betalen, betekent het € 700 - € 1000 aan rente/kosten per jaar. Hoe kom je hier af als je niet met je geld kan omgaan (niet geleerd hebt) en moet leven van een bijstandsuitkering?
In geval Mayke: Wanneer ze renteloos zou kunnen aflossen, zou ze iedere maand een x-bedrag meer te besteden hebben en de voedselbank niet meer nodig hebben. Na een paar jaar zou ze het weer alleen kunnen.
Natuurlijk probeer ik na te denken om hiervoor een (gedeeltelijke) oplossing te vinden:
1.    Als eerste zou ik alle banken in Almelo willen vragen een aantal gezinnetjes een renteloos voorschot te geven, zodat ze in een aantal jaren (maximaal 5 jaar) alles zonder kosten kunnen aflossen. - uiteraard onder begeleiding van een financieel adviseur en met medewerking van de Gemeente Almelo. 
2.   Particulieren kunnen voor een gezinnetje hun spaarsaldo (gratis) beschikbaar kunnen stellen voor een periode van 5 jaar. Ze kunnen dan dezelfde rente ontvangen, die ze bij hun bank krijgen (2-3%). (Kosten voor leningen  zijn 10-13%, dat is de eerste winst). Wanneer deze groep mensen hun rente beschikbaar stelt voor de boodschappenmand, Prot. Kerken Ned – dan is dit ook nog aftrekbaar bij de post “Giften” en kan een gezinnetje zonder kosten en rente aflossen. Na 5 jaar komt het bedrag terug of gedurende 5 jaar wordt er afgelost. Dit is mogelijk na overleg.
3.   Uiteraard zijn er mensen nodig, die bv. 1 x per maand deze gezinnetjes bezoeken en te kijken of alles goed gaat en indien nodig te helpen bij de administratie. Een stukje aandacht motiveert en helpt.


Ik ben ervan overtuigd dat je door deze manier van helpen veel gezinnen uit een hele vervelende situatie helpt en hun daardoor een betere toekomst kunt geven.

SP

Archief
Terug naar vorige pagina