Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
02-02-2014  

Onenigheid over koopavond in Almelo

 

Onlangs sprak het bestuur van de winkeliersvereniging Centrum Almelo Aktief (CAA) haar voorkeur uit voor een koopavond op de zaterdag als publiekstrekker voor de regio. Wel stelde het bestuur dat dan wel alle winkeliers op één lijn moeten zitten om er ook een succes van te kunnen maken. CAA beoogt daarmee de teloorgang van de donderdag als koopavond om te zetten naar een weekendsucces.
Dat niet alle winkeliers op één lijn zitten is inmiddels ook duidelijk. Veel zelfstandigen hangen toch aan de zaterdagavond en zondag voor het behoudt van het sociale leven en hikken ook aan tegen de extra loonkosten die een koopavond op zaterdag vaak met zich meebrengt.
Niet voor niets dat de voorzitter van het Vakcentrum Detailhandel al eerder pleitte om de 100 procent toeslag voor het werken op zondag ter discussie te stellen. Volgens de voorzitter is Nederland inmiddels een 24-uurs economie geworden en is een toeslag derhalve niet meer nodig.
Verandering gaat dus veelal gepaard over de rug van de werknemers ter meerdere eer en glorie van het ondernemersklimaat.

De discussie over koopavond op zaterdag roept bovendien ook vragen op waarom alle winkeliers op één lijn moeten zitten. Het grootwinkelbedrijf en ook de supermarktketens voeren al jaren een eigen koers en trekken zich niets aan wat de ‘kleinere keuters’ in de detailhandel feitelijk willen of niet willen. Voor velen in winkelconcentraties is het dus in feite slikken of stikken. Je doet mee of je doet niet mee, dat is de huidige gang van zaken in winkelland Nederland.

Volgens de wet, mag iedere winkel van maandag t/m zaterdag geopend zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur. Daarnaast kennen we in meerdere gemeenten avond/nachtwinkels en openstelling op zondag middels een gemeentelijke vergunning.
Om op zaterdagavond tot 22.00 uur open te gaan, is er dus geen enkele wettelijke belemmering. Dat zou het bestuur van CAA toch moeten weten. Ondernemers zijn dan ook vooral ondernemer omdat ze het liever zelf voor het zeggen hebben in plaats van te werken als loonslaaf. Het wachten is dus op het initiatief van winkeliers in één Almelose winkelstraat om naast de traditionele koopavond op donderdag een experiment te beginnen om het kopersvolk wel naar hun straat te krijgen op de zaterdagavond. Eerst dan weten we of een koopavond op zaterdag heil en zegen brengt in de knip van de winkelier. En zo ja, dan volgt de rest vanzelf !

‘Fijnslijper’

 
04-02-2014  

Anja Timmer krijgt repliek op krantenartikel

 

Reactie op stuk Anja Timmer (PvdA) in Tubantia van 01-02-2014.

De bewering van mevrouw Timmer van de PvdA in de Tubantia van 01-02-2014 raakt kant noch wal. Graag zouden wij zien waar zij die “tevredenheid” in de Westeres op baseert. Daar komt nog eens bij dat de Westeres al 10 jaar bewonersgebied is met bijbehorende parkeervergunningen, en dit absoluut niet te vergelijken is met de nieuw ontstane situatie in De Riet en De Hofkamp. Zij is appels met peren aan het vergelijken, en gebruikt de Westeres al excuus. Verder zijn de inwoners of helemaal niet, of verkeerd voorgelicht.

De inwoners van Almelo zijn niet betrokken en/of misleid, en het nieuwe parkeerbeleid heeft meer weg van “geldklopperij”.

Enkele voorbeelden:
In het nieuwe verkeersbeleidsplan wordt gesproken over venstertijden van
09.00 tot 21.00 uur.
Na klachten van de horeca in het centrum werd er gesproken over venstertijden
van 09.00 tot 18.00 uur. Doorgevoerd door de gemeente Almelo, een 24-uurs
parkeerregeling.

Er is door de gemeente Almelo in het verleden gesproken over invoer blauwe zone waarin 2 uur vrij geparkeerd kon worden. Doorgevoerd door de gemeente Almelo, blauwe zone waarin 1 uur vrij geparkeerd kan worden.

Er is door de gemeente Almelo niet aangegeven dat het invoeren van de blauwe zone ten koste zou gaan van openbare parkeerplaatsen van bewoners. Deze moeten nu plotseling parkeerplaatsen inleveren t.b.v. de blauwe zone, waardoor er een parkeerprobleem wordt gecreëerd door de gemeente Almelo, die er eerder niet waren.

Om dan nog maar niet te spreken van de absurde prijsverhogingen. In 3 jaar tijd is de prijs van een parkeervergunning voor de bewoners met meer dan 300% gestegen. In 2011 was de prijs € 19,30, in 2012 was de prijs € 42,00, in 2013 was de prijs € 52,00, en nu in 2014 is de prijs € 63,65 !

Dan hebben wij ook nog de tickets/kraskaarten voor de bezoekers. In de oude situatie was dit € 0,70 per 24 uur. Nu in de nieuwe situatie € 0,70 per 8 uur. Dit is wederom een verhoging van 300 %.

Dan hebben wij nog de situatie met woningen die een eigen oprit hebben. Deze wordt
kosteloos door de gemeente meegenomen als zijnde de 1ste ontheffing. Maar dan komt de aap uit de mouw. Zodra je een parkeervergunning aanvraagt voor je 1ste auto, zodat je deze eventueel ook aan de straat kunt parkeren, dan moet daar het duurdere tarief van de 2de ontheffing á € 83,65 voor betaald worden.

Ook de detailhandel in Grotestraat-Zuid heeft zwaar te lijden onder het parkeerbeleid. Mooi voorbeeld zijn 15 openbare parkeerplaatsen in de Bavinkstraat. Daar heeft de gemeente Almelo namelijk langparkeerplaatsen van gemaakt, met als gevolg dat inwoners die korte bezoekjes brengen aan een zaak in de Grotestraat-Zuid, denk hierbij aan de bakker of de fotograaf, worden getrakteerd op een parkeerticket á € 3,20.

Over een jaar pas evalueren is uit den boze. Inwoners en winkeliers worden hard getroffen door verkeerde inschattingen van de gemeente Almelo. Het zou de gemeente sieren schuld te bekennen en de ontstane fouten/problemen zo spoedig mogelijk te herstellen.

Met vriendelijke groet,

Louis Kampman

Naschrift redactie:
Louis is lijsttrekker van BBA bij de komende gemeenteradsverkiezing op 19 maart a.s.

 
25-02-2014  

Uit de kunst

 

Dit zeg je wanneer er een formidabele prestatie is geleverd op een bepaald gebied. Kilo’s goud meegenomen uit Sotsji: uit de kunst.
Minder uit de kunst is het kunst- en cultuurbeleid van onze huidige regering. Deze draait het zinnetje om en maakt er “de kunst uit” van. Samen met criminelen zorgt men er in korte tijd voor dat het hele land leeggeroofd wordt en dat overal de blokschaaf overheen gaat. Alleen de helhond in De Lutte heeft, dankzij een kooiconstructie, nog een kleine kans om niet in de gloeiende oven te verdwijnen.
Triest dieptepunt tot nu toe is, met afstand, het roven van het bovenste deel van het bevrijdingsmonument in Vriezenveen. Veel dieper kun je moreel haast niet zinken.
Het onderste gedeelte met de namen van de gesneuvelden heeft men laten staan. Er hangt een ijzige stilte omheen. Ik dacht aan de Menenpoort in Ieper, waarop een kleine 55000 namen staan van gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Iedere avond om 20.00 u wordt de Last Post gespeeld, is er stilte en respect. Een onaantastbaar monument.
Op het verminkte monument in Vriezenveen staan maar een aantal namen. Het respect moet hier echter net zo groot zijn en ieder mens die voor de vrijheid sterft is gelijk, waar ook ter wereld.
Ook dit monument moet onaantastbaar zijn. Je blijft er af.
Wat mij persoonlijk verbaast is de relatieve gelatenheid na weer zo’n amputatie van mooie kunst uit de openbare ruimte. Ook op plekken waar tot voor kort nog prachtige schilderijen hingen en men nu naar vreselijk saaie witte muren staart, haalt men gelaten de schouders op en leeft verder. Probleem bij het geroofde monument is natuurlijk dat je niet weet op wie je je woede moet richten.
Toch zie ik wel enig verband tussen de verschraling op kunst- en cultuurgebied en het roven van een oorlogsmonument. We bevinden ons op een hellend vlak en zakken af naar een bedenkelijk niveau. Minder kunst en cultuur, minder bibliotheken, meer dan een miljoen analfabeten. Minder reflectie, nadenken, prikkelingen d.m.v. muziek, dans, literatuur en beeldende kunst.
Kunst en cultuur maken mensen beter, dat is bekend. Misschien net dat beetje wat nodig is om van een oorlogsmonument af te blijven.

Anne Jan Teunis

 
27-02-2014  

Almelooooo oh, oh,

 

Nog maar vier jaar geleden werd in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezing geklaagd over te kleine gemeentelijke aanplakborden omdat er geen 12 verkiezingsposters in het formaat A1 op konden. Op voorhand werd dus nu het formaat van de posters verkleind naar A2 maar iedereen kon natuurlijk uitrekenen dat dit nog te groot zou zijn met 16 deelnemende politieke partijen die nu dingen naar een zeteltje in het stadsparlement, want de borden bleven gelijk en die op de kruising Havezathe / het Slot verdween zelfs helemaal bij de laatste wegreconstructie.

De nieuwe lokale partij Almelo Centraal (afscheiding VVD) onder aanvoering van Israa Abdullatif verkondigde vanmorgen per email het eerst dat er een tekort aan plakruimte bestond, maar Jan Hammink scoorde met de 'gepikte' boodschap met zijn beweging Almelooooo landelijk en bereikte de website en het nieuws van de NOS en RTV Oost. De gewezen voorlichter en uitgever heeft een uitgebreid netwerk van ‘persmuskieten’ en zette dat handig in om zijn cluppie in het nieuws te brengen.

Overigens stuurde Hammink gisteren ook een vraag die hij nimmer ten tijde van zijn PvdA-fractielidmaatschap mocht stellen: “Wilt u bij de verdere ontwikkeling van waterrijke projecten in onze gemeente rekening houden met het belang van de dieren?”, was de vraag aan het college van B&W. Hammink duidde daarmee op het feit dat talloze dieren verdrinken omdat de waterwegen rondom en in Almelo bijna allemaal te steile kanten hebben om levend en wel uit het water te komen.

Kijk, als Hammink al ruim 20 jaar die vraag niet mocht stellen vanwege de heersende machtscultuur binnen de PvdA, vraag ik me af waarom ik nu wel op hem zou stemmen?

‘Fijnslijper’


De SP vond in de wijk Nijrees nog een vergeten bord en beplakte dat maar geheel met eigen posters.

 
28-02-2014  

De haren ten berge!

 

Er zijn van die tv-momenten waar je de rillingen van over de rug lopen. Alle alarmbellen gaan rinkelen en het nieuws slaat in als een bom.
Afgelopen dinsdag zagen we in het achtuurjournaal een vadsige president Museveni van Uganda vol zelfvertrouwen en zelfvoldaan een handtekening zetten onder een antihomowet. Wat was hij gelukkig, blij en zelfverzekerd. Theatraal gaf hij aan dat hij het zich met de beste wil van de wereld niet kon voorstellen dat mannen al die prachtige vrouwen in het land negeerden en verliefd werden op een andere man. Daarom een wet die er voor zorgt dat elke homo bij de eerste overtreding 14 jaar cel krijgt en bij een volgende misser levenslang.
Zo, daar kun je mee vooruit. De bevolking is het hier helemaal mee eens en in de zaal werd van pure blijdschap en opluchting gedanst door onder andere een moeke met malse, niet te missen dijen.(Kijk, dit bedoelde de president natuurlijk.)
Onvoorstelbaar. Ten eerste dat 1 persoon beveelt waar jij als man van houdt. Hij bepaalt welke gevoelens een mens van vlees en bloed moet hebben. Dat is zeer vreemd. Stel je voor dat premier Rutte eist dat mannen niet meer van blonde, rode, dunne, schele vrouwen mogen houden. Hier is zoiets ondenkbaar.
Ten tweede vind ik het interessant, maar bovenal zeer triest, dat een groot deel van de bevolking klakkeloos deze president nakakelt. Ze zijn het er volledig mee eens. Hoe kan dit?
Dat werd me snel duidelijk. Men interviewde een jongeman. Hij had tot voor kort nog nooit van het woord homoseksualiteit gehoord. Aha, zo zit het dus. Houdt het volk dom en als makke schaapjes volgen ze de leider. Hoe dit mis kan gaan en al vele malen mis is gegaan leert ons onze eigen Europese geschiedenis.
Net toen ik helemaal in zak en as zat over zo’n geweldige sprong achterwaarts in onze beschaving, verscheen Fred Teeven op de buis. Weldoorvoed en olijk leek hij wel wat op de Ugandese president, echter met een andere boodschap. Nederland zet de grenzen wijd open voor alle homo’s uit Uganda.
Kijk zo hoort het. Na alle commotie over Sotsji en over wat Rutte Poetin wel of juist niet in het oor gefluisterd heeft, ligt hier een nieuwe kans.
Trek aan alle bellen die je maar kunt vinden. Bescherm deze mensen en maak op allerlei manieren duidelijk dat dit echt niet kan. Pressie. Boycot!

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina