De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
16-11-2014  

Besmettelijke vogelgriep in Oudewater (upd)

 

HEKENDORP – Het ministerie van Economische zaken heeft bevestigd dat bij een pluimveebedrijf in Hekendorp (gem. Oudewater) vogelgriep is geconstateerd. Het pluimveebedrijf met 150.000 kippen moet worden geruimd. Rond het bedrijf is een vervoersverbod van 1 km ingesteld. Binnen die cirkel liggen nog twee pluimveebedrijven. Naar verluidt in medische kringen zou het gaan om een hoog patogene besmetting die mogelijk ook voor de mens gevolgen kan hebben. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Enkele weken geleden werd in Mecklenburg-Vorpommern in het oosten van Duitsland eveneens vogelgriep geconstateerd. Het betrof toen een pluimveebedrijf zonder vrije uitloop voor kippen waar de variant H5N8 heerst. Deze variant is dodelijk voor pluimvee. Vermoed wordt dat het virus daar via de luchtverversingsinstallatie is binnengekomen. Of dat ook in Hekendorp het geval kan zijn, is nog onbekend.

Update:
Het RIVM heeft bevestigd dat het in Hekendorp eveneens de variant H5N8 betreft. Deze Aziatische variant dook onlangs eveneens op in het Duitse Mecklenburg-Vorpommern en ook in het Engelse Yorkshire werd vogelgriep vastgesteld bij een eendenfokkerij met 6000 dieren.
De variant H5N8 is dodelijk voor 30 procent van besmet pluimvee en kan in theorie ook besmettelijk zijn voor mensen die in contact komen met besmette dieren. Vermoedelijk zijn de besmettingen een gevolg van de vogeltrek.
Het ministerie van economische zaken heeft daarom de maatregelen verzwaart en met onmiddellijke ingang een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven voor een periode van voorlopig 72 uur. Eveneens geldt er een
ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland.

Jachtverbod en bezoekersregeling
Pluimveebedrijven in Nederland zijn niet meer vrij toegankelijk en tevens is er een jachtverbod van kracht voor alle dieren. Ook is er een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor gevogelte ingesteld. Alle maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders.

Strenger omgevingsverbod
Rond het besmette bedrijf in Hekendorp is een veiligheidszone van 10 km ingesteld. Binnen de zone worden alle houders met pluimvee onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep. Bovendien is hier het vervoersverbod uitgebreid naar alle dieren en de mest van alle dieren. Deze maatregelen gelden tenminste 30 dagen.

Gevolgen
Volgens LTO Nederland telt de sector bijna 2100 pluimveebedrijven. Samen goed voor ongeveer 142 miljoen kippen, kuikens, kalkoenen en eenden. Tweederde van die dieren wordt gehouden voor de eieren (10 miljard eieren per jaar); eenderde voor het vlees.
De aanvoer van kippenvlees in de supermarkt komt voorlopig niet in gevaar, zegt Eric Hubers, de voorzitter van de LTO-vakgroep pluimveehouderij. Veel vlees is ingevroren of komt uit het buitenland. De aanvoer van eieren en eierproducten zou wel minder kunnen worden en gevolgen kunnen hebben voor de productie van producten als koekjes en sauzen.
Pluimveehouder en oud- kamerlid Gert-Jan Oplaat vreest een uitbreiding van de besmetting en herinnerde er aan dat de vorige besmetting de sector 10 miljoen euro per dag kostte.

Archief
Terug naar vorige pagina