De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
04-04-2017  

Per vandaag nieuw biljet van 50 euro

 

FRANKFURT (D)/ AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) en de Nationale Centrale Banken van de landen binnen de Europese geldunie hebben per vandaag een nieuw biljet van 50 euro in omloop gebracht. Dit biljet heeft betere echtheidskenmerken volgens de‘voel, kijk en kantel’ methode en is gemaakt van duurzaam papier. Zo gaat het biljet langer mee en is het veiliger dan het oude biljet dat geleidelijk uit de omloop verdwijnt door vervanging bij schade aan de biljetten.
Een speciaal drukproces zorgt voor de bijzondere manier waarop de inkt op het nieuwe biljet aanvoelt. Er is een portret van de mythologische prinses Europa toegevoegd aan het nieuwe vijftig-eurobiljet. Het portret vindt u terug in het hologram en het watermerk. Door het biljet te kantelen, verandert het smaragdgroene nummer in donkerblauw.
Voor meer informatie over de kenmerken van het nieuwe 50 euro biljet klik hier.

 
13-04-2017  

Ophokplicht blijft, regels volgelgriep vrijer

 

DEN HAAG – Staatssecretaris Van Dam heeft de voorschriften om vogelgriep tegen te gaan deels aangepast. Het gaat om een aanpassing van het bezoekverbod aan vogelverblijfplaatsen en het verplicht klinisch onderzoek bij vervoer van pluimvee. De overige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, blijven van kracht.
Lees hier de Nieuwsbrief van het ministerie van Economisch Zaken.

 
26-04-2017  

Erdomannetje zet 9000 agenten buitenspel

 

ANKARA – In Turkije gaat het ‘gekozen’ ‘Erdomannetje’ maar door met de ‘zuivering’van het volk. Na de mislukte coup in juli 2016 zijn al 40.000 mensen vastgezet en 120.000 mensen uit hun functie gezet. Hieronder rechters, politieagenten, militairen, leraren, politici en journalisten.
Vandaag kwamen daar 9.000 politieagenten bij. Zij mogen niet meer aan het werk. Eerder vandaag werden in het land, dat momenteel door elke toerist wordt gemeden, 1.120 mensen opgepakt omdat zij aanhanger zouden zijn van de Gülen-beweging. Gülen woont al vele jaren in Amerika maar volgens het ‘Erdomannetje’ zit zijn voormalige politieke partner en geestelijk leider achter de mislukte coupe. Hij wil daarom uitlevering maar Amerika wil dat het ‘Erdomannetje’ dat eerst bewijst.

< Protesterende Turkse vrouwen. Niet alle Turken zijn het eens met het beleid van de Turkse 'machthebbers'.

 
27-04-2017  

Israël en Turkije bombarderen Syrië


Historische foto B24
 

Tel Aviv/Ankara - Naast de coalitie o.l.v. de Amerikanen en zelfstandig Rusland, bemoeien ook Israël en Turkije zich daadwerkelijk met de burgeroorlog in Syrië. Israël heeft nu een bombardement uitgevoerd op een wapenopslag in de buurt van het vliegveld van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens Israël betreft het een depot met wapens uit Iran die bestemt zijn voor Hezbollah. De terreurgroep vergroot haar invloed in Libanon en de Palestijnse gebieden en pleegt aanslagen in Israël.

Over de bombardementen door Turkije ontstaat steeds meer wrevel bij de Amerikaanse coalitie. De Turkse bombardementen in Syrië en Irak richten zich op Koerdische strijdgroepen die zij aan zij met de coalitie IS bestrijden. Amerika is boos omdat de Turken de coalitie niet vooraf gewaarschuwd hebben. Op sommige gebombardeerde plekken waren Amerikaanse militairen dicht in de buurt om de Koerden te trainen en te adviseren in de gezamenlijke strijd tegen IS. De Turkse leider Erdogan vreest echter dat de Koerden teveel macht en kracht krijgen en een toekomstige bedreiging voor Turkije kunnen worden. In het huidige Turkije wonen ook veel Koerden die zich onderdrukt voelen. Erdogan liet na de coupepoging duizenden burgers oppakken en zette ook Koerdische politici in het gevang.
Ook de Russen bekritiseren de Turkse bombardementen. Door de ontwikkelingen wordt het Syrische luchtruim een soort tombola vol met militaire vliegtuigen zonder coördinatie.

 
27-04-2017  

Merkel: 'Geen EU privileges GB na Brexit´


Merkel: 'No privileges UK after Brexit'
 

BERLIJN – Bondskanselier Angela Merkel heeft in de Bondsdag een flinke waarschuwing laten horen aan Groot Brittannië. ‘Ik heb het idee dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken. Dat is tevergeefs’, zei Merkel onder luid applaus in een in feite luidde boodschap aan Therasa May.
Volgens Merkel betekent de Brexit dat Groot-Brittannië niet hoeft te denken dat het dezelfde rechten en privileges behoudt als het de Europese Unie eenmaal verlaat. Volgens Merkel zal Groot-Brittannië een buitenstaander worden en nooit een betere positie krijgen dan een lidstaat van de EU en daar zijn alle 27 landen het volgens haar overeens.
Wel maakt Merkel zich zorgen over de  werk- en woonrechten van Europeanen en Britten. Zo’n 100.000 Duitsers wonen en werken in Groot Brittannië. Merkel zet net zoals al die betrokkenen vraagtekens bij het recht op werk, de ziektekostenverzekering en het recht op wonen ook na pensionering. Allemaal zaken die volgens Merkel goed geregeld moeten worden in het bilateraal overleg over de Brexit.
Dat geldt volgens de Bondskanselier ook voor de voorwaarden voor een Brexit voordat over toekomstige verhoudingen tussen Londen en de Europese Unie kan worden gepraat. De uitlatingen van merkel in de Bondsdag zijn dus ‘knetterhard’ voor ‘leading lady’ Theresa May die nog hoopt op coulance en uittreding zonder kosten.
Ook premier Rutte en zijn Ierse en Deense ambtgenoten hebben vorige week nog gepleit voor een ‘zachte landing’ met goede economische afspraken.
Ambtelijke berekeningen van de Europese Unie spreken echter over zo’n 60 miljard Euro aan verplichtingen waaraan Groot Brittannië zich als lidstaat heeft verbonden. De onrust in Groot Brittannië neemt dus toe. Zo overweegt Schotland zelfstandigheid en behoudt van hetlidmaatschap, maar ook in Ierland en Noord Ierland is onrust omdat er dan weer landsgrenzen nodig zijn. Vooral veel jongeren en ook het zakenleven in Groot Brittannië vreest mindere tijden in Groot Brittannië. Banken en financiële instellingen kijken naar huisvesting in Europese landen evenals het Europese Agentschap Geneesmiddelen dat al besloten heeft Londen te verlaten, ondanks een huurverplichting tot 1939. De nadelige kosten van enkele honderden miljoenen euro’s zouden door Groot Brittannië vergoed moeten worden. De Nederlandse regering bepleitte binnen de EU Amsterdam als mogelijke vestigingslocatie maar ook andere Europese lidstaten liggen op de loer.
Zaterdag a.s. praten de Europese leiders zonder de Britten over de voorwaarden van een Brexit.

 
27-04-2017  

Russisch marineschip zinkt na botsing


Russian Navy BSF Moma-class AGI intel ship Liman returns from 97days' Med deployment and transits Bosphorus towards BlackSea under heavy snow.
 

ISTANBOEL – Het Russische marineschip Liman is na een botsing met een vrachtschip gezonken in de Zwarte Zee voor de kust van Turkije. Volgens de Turkse havendienst kwamen beide schepen in slecht weer en bij slecht zicht met elkaar in aanraking. De vrachtvaarder vervoerde vee en voer onder Togolese vlag. Volgens persbureau AP zijn alle 78 opvarenden van het Russische schip gered.

 
27-04-2017  

CanalDigitaal stopt mogelijk met Discovery


Discovery gaat mogelijk op zwart bij CanalDigtaal
 

LUXEMBURG – De M7 Group, eigenaar van CanalDigitaal uit Luxenburg stopt mogelijk per 1 mei met het doorgeven van de zenders van Discovery Networks (Discovery, ID (Investigation Discovery), Animal Planet, TLC en Eurosport 1 en 2).
Reden is dat Discovery het uitzendtarief voor haar zenders gaat verdubbelen. CanalDigitaal vindt dat onacceptabel, liet het vandaag per email weten aan haar klanten, omdat het kijkerstarief dan fors verhoogd zou moeten worden.  
CanalDigitaal probeert nog wel uit de impasse te komen maar stelt ook dat de zenders mogelijk per 1 mei op zwart gaan. Ook wordt er gekeken naar mogelijk andere aanbieders. Dat vervangende zenderpakket zou dan binnen enige tijd bekend gemaakt worden.

UPDATE 28-4-2017

DELTA wijst Discovery de deur

De Zeeuwse kabelmaatschappij Delta heeft vandaag besloten te stoppen met het Discovery-pakket. Discovery eist een dubbel tarief omdat het bedrijf veel geld heeft neergelegd voor de rechten van onder meer de Italiaanse Serie A en de Olympische Spelen. De eis gaat zelfs zover dat ook klanten zonder Discovery-pakket een abonnementsverhoging voor lief zouden moeten nemen. Delta gaat daar niet in mee. Delta gaat per 1 mei Fox Sports 1 toevoegen ter compensatie voor het stoppen met Discovery.

 
28-04-2017  

VVD-Top steunt onder vuur liggende Keizer

 

DEN HAAG – De kopstukken van de VVD hebben vanavond verklaart achter partijvoorzitter Henry Keizer te staan, inzake een vermeend laakbare zakendeal in 2012.  Volgens VVD-leider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft Keizer vandaag adequaat uitleg gegeven over de wijze waarop Keizer en de directeuren van het crematoriumbedrijf hebben gekocht.
Redacteur Eric Smit vanFollow the Money onthulde de ‘deal’ waarbij de kopers zichzelf verrijkt zouden hebben. Smit baseert zich o.a. op drie accountantsrapporten die een veel hoger waarde aangaven dan is betaald. Keizer c.s. zouden daardoor miljoenen euro’s minder hebben betaald. Keizer was betrokken als adviseur van de vereniging die het eigendom had van het crematoriumbedrijf. De VVD-voorzitter gaf vandaag uitleg tijdens een persconferentie, maar hield Smit en de hem volgende cameraploeg van PowNed buiten de deur. Keizer is van mening dat hij juist zeer integer heeft gehandeld. Mede ook omdat hij integriteit binnen de VVD hoog in he vaandel heeft staan. Ook maakte hij bekend dat hij de integriteitscommissie van de VVD heeft gevraagd het dossier inzake de overname te onderzoeken.

Archief
Terug naar vorige pagina