Sportberichten


Plaatsing  
 
23-02-2020  

Heracles flikt het weer tegen Ajax

Amsterdammers voor derde jaar op rij puntloos naar huis
 

ALMELO – Vooraf stiekem door het thuislegioen gehoopt, maar uitgesproken werd het nauwelijks; ‘Winnen van Ajax’. Het is het derde seizoen op rij dat Heracles in eigen huis Ajax verslaat. Voeg er bij het gelijke spel (1-1) in de Arena in het seizoen 2018/2019 en de ‘Griekse Battle’ over de laatste zes wedstrijden staat in het voordeel van de Heraclieden.

Het was Dessers die de verre assist van doelman Blaswich een kwartier voor het eindsignaal veroverde in een direct duel met Danny Blind en in de draai  de bal vol op de wreef nam om de Amsterdamse doelman Onana het nakijken te geven en zo ook zichzelf weer alleen aan de kop van de actuele topscorerslijst zette met 15 doelpunten in 23 wedstrijden.

Trainer Wormuth had in de dagen vooraf al aangekondigd dat hij zijn team zou laten voetballen tegen de koploper van de competitie en zich niet met zijn team wilde verlagen tot de ‘acteerprestaties’ van het Spaanse Getafe in de strijd om de Europa League.
Met Mauro Junior op rechts, Burgzorg op links en Rossmann in het hart van de verdediging voor Pröpper die afgelopen week een kijkoperatie onderging aan zijn knie, completeerde Wormuth zijn basis. Osman mocht dus ondanks de twijfels vooraf blijven staan als spelverdeler met naast zich Merkel en Kiomourtzoglou als controleurs.
Ajax, zonder Zyech die in Londen zijn transfer met Chelsea afrondde, werd het balbezit gegund terwijl Heracles vanuit de controle opteerde voor de snelle omschakeling. Het was Ajax dat de eerste kans kreeg op een doelpunt omdat ‘Kio’ in de fout ging, maar hij herstelde het zelf op de doellijn door een treffer van Gravenberch te voorkomen. Vlak daarna moest Dessers ervaren dat doelman Onana nipt met een voetje de Almelose voorsprong voorkwam. Dat nadat Schuurs in de fout ging en Dessers ruim baan gaf.
Het was van Beek die in de eerste helft het dichtst bij een doelpunt was, maar zijn schot werd door de lat gekeerd en dus het geluk aan de zijde van doelman Blaswich. Nog voor de pauze zag Dessers twee doelpogingen mislukken evenals aan Amsterdamse zijde via Martinez en Rossmann die met een hoge terugspeelbal landgenoot Blaswich zwaar in de problemen bracht. Deze kon de bal echter net over de lat tikken, zodat de beginstand ook de ruststand werd.

In de pauze paste een ontevreden trainer Ten Hag zijn eerste wissel toe door Martinez in de kleedkamer achter te laten en talent Eiting te brengen. De tweede helft was er een waarin de kansen over en weer gingen. Dessers maakte het Onana niet te moeilijk en Eiting miste het doel van Blaswich die even later ook Tadic van scoren afhield. Onana op zijn beurt voorkwam rennend dat een terugspeelbal van Eiting in het Amsterdamse doel zou verdwijnen en Onana wist ook nog een inzet in de korte hoek van Mauro te pareren.
Beide teams leken derhalve niet tot scoren te kunnen komen, ware het niet dat doelman Blaswich met een verre bal zijn aanvalspits aan het werk zette. Het simpele blokje van Dessers voorkwam dat Blind kon ingrijpen en toen Dessers daarop uit de draai verwoestend uithaalde, kon Onana de bal alleen nog maar nakijken hoe deze in de kruising doel trof (1-0). Het slotkwartier werd uiteindelijk 20 minuten, maar zowel Van de Water (voorlangs), Burgzorg als de voor Babel ingevallen en debuterende Braziliaan Danilo - kopbal in de handen van Blaswich - zagen hun pogingen mislukken, waarna het legioen in een bomvol Erve Asito uit het dak kon gaan.

Trainer Ten Hag verkondigde na afloop dat hij weet waar het aan ligt dat zijn team een mindere periode heeft; ‘We krijgen kansen maar vergeten het af te maken. Daar werken we hard aan want straks zijn er een paar jongens terug van een blessure’. Hij verwees daarbij naar het lijstje met geblesseerden. Maar werd in de perskamer meteen gewezen op het minstens zo grote lijstje geblesseerden bij Heracles. Ten hag pareerde dat er dan voorin wat meer creativiteit komt met spelers als Neres, Zyech en Promes. Hij verwachtte dat Zyech komende donderdag wel speelklaar is tegen Getafe. Op de vraag of het crisis is in Amsterdam, was het antwoord klip en klaar; ‘Als we verliezen is het altijd crisis bij ons!’

‘Unglaublich, Ajax liegt uns’, zo begon trainer Wormuth zijn analyse over de wedstrijd. Doelend op de vorige thuisoverwinningen waarvan hijzelf die van vorig jaar ook meemaakte. ‘De toeschouwers hebben een mooie en spannende strijd gezien met over en weer volop kansen. Voor ons meer uit de omschakeling en een fantastisch doelpunt van Dessers. Dat kun je niet leren, maar heb je in je’, zo Wormuth. Reagerend op de vrag hoe het het verschil van Heracles in deze wedstrijd en voorgaande sinds de winterstop kon verklaren, wees de voormalige bondscoach van Duitsland onder 19 op de psyche in de sport. ‘Je praat en praat, maar het lukt niet en dan zo’n wedstrijd als deze waarin de eerste pass goed is. Dan komt gelijk ook het goede gevoel en de juiste stemming en de massale steun van het publiek.
Of het blijvend is? Heracles wacht eerst de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag (trainer Alan Pardew zat op de tribune) en daarna wacht thuis RKC, wedstrijden waarin Heracles zich veilig moet spelen om er daarna nog een mooi einde van de resterende acht competitiewedstrijden aan te verbinden.
  

Heracles – Ajax 1-0,
(0-0)
77. Dessers 1-0
Scheidsrechter: van Boekel
geel: Osman, Gravenberch, Babel, Kiomourtzoglou
OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Breukers, Rossmann (72. Van den Buijs), Knoester, Hardeveld, Osman (75. Van der Water), Merkel, Kiomourtzoglou, Mauro Junior (83. Jakubiak), Dessers, Burgzorg.
Ajax: Onana, Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico, Gravenberch (80. Ekkelenkamp), Martinez (46. Eiting), Van de Beek, Tadic, Huntelaar, Babel (72. Danilo).
Fotoreportage: Harry Broeze (volgt)

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina