Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
06-03-2019  

Theater

 

Theater, een plek der schone kunsten maar ook een plek die gemeenten hoofdbrekens kost omdat er bijna altijd geldtekorten te vereffenen zijn.
Neem Deventer. Om de Deventer Schouwburg te redden van een financiële ondergang, moet er 1,6 miljoen euro bijgepast worden om de eerste noden te ledigen. Dat komt dan bovenop de structurele subsidie die volgens de directie jaarlijks per 2022 in stappen met 473.000 euro extra verhoogd moet worden. 

In Hengelo gaat het met het vroegere Rabo Theater nauwelijks anders. Ondanks 110.000 bezoekers in 2018 kan men niet juichen over de pecunia. In 2016 besloot de gemeenteraad van Hengelo al 416.000 euro bij te passen terwijl de jaarlijkse subsidiepot toen 1,3 miljoen euro bedroeg. Er is toen wel een voorwaarde bedacht, want de gemeenteraad van destijds dacht dat het zelf de exploitatie en programmering beter kon organiseren en dus moet er een overdracht van eigendom plaatsvinden. Dat is nog niet gebeurd, net zomin als het plan van de directie twee extra  etages te bouwen voor het realiseren van het ‘Huis voor de Podiumkunsten’. Kortom na drie jaar ‘theater’ nog niets opgeschoten.

Dan Almelo. Daar heet het theater Theaterhotel sinds de privatisering zo’n 20 jaar geleden toen de schouwburg nog De Hagen heette en financieel dreigde ten onder te gaan vanwege de jaarlijks sterk oplopende tekorten. Toen nog in guldens ruim 2,3 miljoen moest worden bijgepast op de jaarbegroting.
De privatisering was de redding, want er kwam tevens een hotel-restaurant bij. Eerst was er nog wel een gemeentelijke programmeringscommissie om de ‘cultuur’ op niveau te houden, maar minstens zo belangrijk het ‘bevriezen’ van de jaarlijkse bijdrage aan de culturele programmering. Destijds een besparing van de helft van het tekort en dat nu al die jaren lang. Opgeteld een slordige dertien miljoen guldens. Pakweg 6 miljoen euro in totaal minder uitgegeven en toch zijn er nog mensen die het Theaterhotel de jaarlijkse programmeringsbijdrage misgunnen omdat er een Toekan voor de ingang staat.

Het ‘volkstheater’ dat gemeenteraad heet, kan dus meerdere kanten op!


‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina