Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
01-08-2008  

Anarchie in de Wondestraat

 

Zo maar een dag, vrijdag 1 augustus 2008. Zomaar een dag totdat er een persbericht van de gemeente Almelo per email binnenkomt. Een kwart A4tje waarin de gemeente Almelo verkondigt dat de gemeente na overleg met politie, brandweer en waterleverancier Vitens heeft besloten de brandput in de Wondestraat te hebben verwijderd.
Nou ja een brandputje meer of minder, wat zou dat denk je dan! Totdat opeens het woord POLITIE uit het persbericht weer helder op je netvlies staat. Politie, waarom overleg met de politie over het weghalen van een brandput?
Nogmaals het bericht lezende, dringt het langzaam tot me door. De brandput is niet overbodig, maar de oorzaak is anarchie in de Wondestraat!
Straatbewoners zochten bij herhaling verkoeling tijdens deze warme dagen door de brandput te laten spuien. Het was kennelijk een gezellige boel, want ondanks gemaand te zijn door de politie gingen de 'ongehoorzamen' uit de Wondestraat gewoon door met de spuitende straatfestijnen.
Vitens vreesde besmetting in de leiding, de brandweer voor een te lage druk op het systeem om bij calamiteiten afdoende te kunnen optreden, kortom alle ingrediënten waren aanwezig voor een topoverleg.

Ik stel me de discussie zo voor:

Vitens: "Dat kan zo niet langer jongens, dat kost ons geld en het is pure verkwisting."

De brandweer: "Nee, dat kan zo niet langer. Wanneer er ergens in de buurt brand uitbreekt hebben we te weinig druk op het systeem."

De gemeente: "Och, is het nou zo erg? Bij brand kun je toch daar de slang aankoppelen en dat beetje water? Kunnen we geen blik toezichthouders laten paraderen om wat 'pamperend' te werken?"

De politie: "Nee, we hebben geen manschappen voldoende in deze periode van het jaar en de gemeentelijke toezichthouders zijn eveneens grotendeels op vakantie."

Vitens richting gemeente: "Kunnen we bij u de rekening neerleggen van het verkwiste water?"

De gemeente: "Nou nee, dat gaat zomaar niet! Bovendien de gemeentelijke toezichthouders drukken ook al op het gemeentelijk budget. Kan de politie niet extra surveilleren? We hebben liever dat de 'Wonders' zich wat vermaken voor hun eigen deur dan dat ze bijvoorbeeld massaal naar het zwembad gaan, want dan hebben we daar weer problemen."

De politie: "Nee, we hebben nu absoluut niet de mankracht. Bovendien is er deze week ook nog een 'risicowedstrijd' tussen Rietvogels en Aberdeen en een aantal collega's die wat meer uurtjes draaien is al beloofd dat ze naar die wedstrijd mogen gaan kijken. Kan die deksel niet worden vastgelast?"

De brandweer: "Nee, dat kan niet want dan blijft die put wel in het systeem als aansluitpunt terwijl de deksel vastzit en dat kan dan voor vertraging zorgen bij een echte brand."

Vitens: "Wij willen alleen maar dat er geen besmetting van het drinkwatersysteem kan optreden en dat het verbruik betaald wordt."

De gemeente rondkijkend: "Is absoluut geen extra toezicht mogelijk om het wat in te dammen? Kan die put niet gewoon helemaal weg, dan koppel je bij brand toch een extra slang aan naar een andere brandput in de buurt?"

De brandweer: "Ja eh, dat zou wel kunnen, maar dat betekent wel extra mankracht, en extra materieel zoals slangen en een drukpomp!"

De gemeente: "Maar dat is als ik het goed begrijp alleen het geval bij brand?"

De brandweer: "Ja."

De gemeente; "Nou dan doen we dat toch, dat is op dit moment het goedkoopste, maar dan moet Vitens wel zelf het weghalen van de brandput bekostigen."

Vitens: "Nou eh, dan moet ik eerst even bellen met kantoor."

Pauze allen: "Nou ja zeg wat een gedoe nou weer. Altijd de Wondestraat, zeg kan die hele straat niet gewoon een keer weg? Ja eigenlijk zou dat moeten maar daar kunnen we het nu niet over hebben want de woningstichting zit niet bij dit overleg. Oh, daar komt Vitens net weer aan…"

Vitens: "Eh, ik heb het even overlegd, maar eigenlijk kan het niet volgens mijn chef, maar hij begrijpt ook wel dat dit misschien wel de goedkoopste oplossing voor ons is want de hele dag zo'n brandput laten spuien kost Vitens nog wel wat meer."

Gemeente: "Mooi opgelost, wij zorgen wel voor een persbericht en zo. Vooral die besmetting van het waterleidingsysteem zullen we benadrukken."

Politie: "Lijkt me goed, maar onze naam niet meer dan een keer in het persbericht want anders denken de mensen dat we geen 'knip voor de neus' waard zijn."

Gemeente: "Oke afgesproken, mannen bedankt en tot ziens."

In de gang: Vitens tegen de brandweer; "Zeg, wanneer het over een maand of twee weer wat koeler is en er moet weer een brandput door ons worden aangelegd om aan de voorschriften te voldoen, dan moet je dat wel schriftelijk aanvragen hoor. Die nota kan dan toch gewoon naar de gemeente!"


PrikPen

 
19-08-2008  

Niet reanimeren of wel reanimeren.

 

Een verpleeghuis heeft zijn bewoners een brief gestuurd waarin gevraagd wordt of ze bij een hartstilstand gereanimeerd willen worden. U kent onderhand de vele discussies hierover. Je kunt deze discussie ook anders voeren. Het is deze maand drie jaar geleden dat mijn moeder overleed. Ze woonde al een aantal jaren in het verpleeghuis, het Meulenbeld. Toen er een mentor moest worden aangesteld kozen we voor een zwager. Ook al omdat emoties tussen kinderen een beslissing kan beïnvloeden. Maar dit pakte toch anders uit dan dat zich een aantal familieleden zich had voorgesteld. Toen moeder ziek werd besloot hij dat ze niet naar een ziekenhuis voor onderzoek hoefde, volgens hem was dat haar wens. Nooit hadden we dat van haar gehoord. Ook was hier niets schriftelijk vastgelegd. Altijd was haar gezegde, het leven is nog zo zoet. Ook hier bemoeide het Meulenbeld zich niet mee. Toen haar gezondheid verslechterde werd de arts van het verpleeghuis erbij gehaald zonder dat er een duidelijke medische uitspraak kwam. Op dat moment werd passieve euthanasie toegepast. Geen eten en drinken en af en toe de lippen bevochtigen. Je staat machteloos langs de kant want je hebt de regie uit handen gegeven. Het Meulenbeld werkte volledig mee zonder enige vorm van uitleg. Vier dagen duurde haar doodsstrijd, een oneerlijk gevecht. Zo wil je je moeder niet zien sterven maar het gebeurde toch. Natuurlijk, ze had de gezegende ouderdom van 89 jaar toen ze overleed. Nu drie jaar later moest ik hier aan denken, weer een discussie over leven en dood in een verpleeghuis. Misschien dan toch maar voor een spuitje kiezen in plaats van versterven in een verpleeghuis?

Dick Dooren

Archief
Terug naar vorige pagina