Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-01-2020  

Almelo's Sociaal Wijkteam wint vakjuryprijs 2020

Vakjury roemt lef en durf van Iris Agterbosch en Mirte Koopman
 

ALMELO - Het Almelose wijkteam bestaande uit Iris Agterbosch en Mirte Koopman is winnaar geworden van de vakjuryprijs voor ‘Uitvoerder van het Jaar 2020’. Deze landelijke prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het A&O fonds aan een uitvoerder in het sociaal domein. In hun juryrapport schrijft de jury dat zij de drive en het enthousiasme van beide medewerkers van de wijkteams waarderen. Ook geeft de jury aan dat Iris en Mirte met veel lef en durf de grenzen van het sociaal domein hebben overstegen.

Almelo startte in 2018 met een proef met wijkteams in twee wijken. Inwoners kunnen in hun eigen buurt terecht met vragen over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, schulden, (jeugd)zorg of een uitkering. De pilot, waar de Uitvoerders van het Jaar 2020 een grote rol in hadden, bleek zo succesvol dat de gemeente vanaf maart op zes locaties in de stad herkenbare inlooppunten opent voor inwoners.

Oplossing vaak dichterbij dan iemand denkt
Het wijkteam bestaat uit medewerkers van de gemeente en maatschappelijk werk. Zij luisteren, bekijken iemands persoonlijke situatie en gaan samen met de inwoner op zoek naar een oplossing. In veel gevallen is die dichterbij dan iemand denkt. Een duwtje in de goede richting is al genoeg. Soms is het wat ingewikkelder. In die gevallen krijgt iemand langer ruggensteun van een begeleider of coach. Die als dat nodig is bovendien contact kan leggen met andere instanties.

Beter geholpen
Uit de evaluatie blijkt dat door meer preventief en integraal te werken inwoners beter kunnen worden geholpen. Om die reden komen er Inwoners met complexe problematieken voelen zich beter gehoord en begrepen. Wethouder Van Mierlo van Zorg: “Inwoners vinden het bovendien een grote meerwaarde dat zij hun verhaal maar één keer hoeven te doen.” Ook medewerkers van de gemeente zijn positief over de aanpak.

Jury
De jury van de prijs werd gevormd door de directeur en een bestuurder van het A & O Fonds, de uitvoerder van het jaar 2019 en de directeur Speciale Projecten van het ministerie van VWS. De vakjury beoordeelt op bevlogenheid, uitmuntend contact met inwoners, inspirator van collega’s en het promoten van het vakmanschap van de uitvoerder. De winnaars namen het in de finale op tegen Karin Lambregtse uit gemeente Krimpenerwaard en Sanne Eggen uit de gemeente Brunssum. De finalisten zijn allemaal uitvoerders in het Sociaal Domein en zijn genomineerd vanwege hun passie, en het feit dat ze net even een stapje harder lopen en zeer bedreven zijn. Collega’s konden mensen uit hun organisatie voordragen voor de titel.

A&O fonds
De Stichting Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds (A&O fonds) Gemeenten is in 1993 door de sociale partners in de gemeentelijke sector opgericht.  A&O fonds Gemeenten is partner van gemeenten bij organisatievraagstukken en de persoonlijke ontwikkeling van gemeentemedewerkers.

Archief
Terug naar vorige pagina