Sportberichten


Plaatsing  
 
20-05-2016  

FC Twente met rug tegen de muur naar de rechter

 

ENSCHEDE – Het nieuwe bestuur van FC Twente spant bij de burgerrechter een geding aan tegen de licentiecommissie van de KNVB. De licentiecommissie wil de licentie betaald voetbal intrekken en tegelijkertijd een nieuwe licentie verstrekken om te kunnen voetballen in de Jupiler League.
Die clubs zijn tegen de komst van FC Twente omdat dit onzekerheden brengt in de nacompetitie betreffende promotie/degradatie en sportief nadeel oplevert in het nieuwe seizoen.
FC Twente is zelf ook vierkant tegen het voorstel van de licentiecommissie. De club heeft het laatste half jaar in nauwe samenspraak met de licentiecommissie geacteerd om een financieel saneringsplan te presenteren. Daarbij zijn ook nog eens verborgen ‘lijken uit de kast’ gerapporteerd.

FC Twente bereikte een akkoord met de schuldeisers, haalde nieuw werkkapitaal binnen via sponsoren en vond de gemeente Enschede bereid om voor een lening van 32 miljoen euro  borg te staan aangaande stadion De Grolsch Veste. Bovendien bereikte FC Twente een compensatieakkoord met de vereniging van eredivisieclubs inzake de TV-gelden.
Al die afspraken zijn gebaseerd op het overleg met de licentiecommissie om tot behoud van de licentie te leiden. Bij de bedachte creatieve strafmaatregel tot intrekking en tegelijkertijd verlenen van een nieuwe licentie voor de Jupiler League kan FC Twente een faillissement nauwelijks nog ontlopen. Temeer daar de spelerscontracten zijn gebaseerd op basis van inkomsten in de eredivisie. Het kapitaal van de club staat op het veld en wordt onverkoopbaar tegen reguliere transfersommen. Noodzakelijke verkoop van dure transferspelers zou zo direct tot nieuwe schulden leiden, een weg die nimmer besproken is met de licentiecommissie.

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers noemde de aangekondigde voorgenomen strafmaatregel van de licentiecommissie al een voorbeeld van ‘creatief met kurk’ maar waarschuwde voor de kleine kans bij verzet via de burgerrechter. De Almelose jurist Diederik Briedé noemt de aangekondigde maatregel onrechtmatig omdat de KNVB maar een licentie kent en geen aparte voor de Jupiler League. Volgens Briedé is het reglement van de licentiecommissie in het leven geroepen om een club weer te laten voldoen aan de eisen. Deze worden vastgelegd in een plan van aanpak (zoals geschied bij FC Twente – red.) Voldoet een club daar niet aan, wordt de licentie ingetrokken.

Wat de licentiecommissie de club nu nawijst, is het door het oude bestuur verdoezelen van geheime contracten rond de transfer van Tadic. Interim-directeur Onno Jacobs heeft bij het ontdekken van dit nieuwe ‘lijk’, de licentiecommissie echter onverwijld ingelicht. Deze affaire neemt de licentiecommissie als nieuwe aanleiding tot het voorgenomen besluit. Mede daardoor werd een juridisch ‘gedrocht’ uit de hoed getoverd om FC Twente te kunnen verwijzen naar de Jupiler League. De burgerrechter moet nu oordelen of die uiterst creatieve oplossing van de licentiecommissie door de beugel kan. Wellicht spreekt de burgerrechter zich ook uit of een andere strafoplegging mogelijk zou zijn geweest. Het door het opgestapte bestuur onder de pet houden van de zaak Tadic zou mogelijk ook tot een nieuwe straf kunnen leiden. Te denken valt aan een fikse geldboete en/of opnieuw puntenaftrek. De burgerrecjter zal zich in ieder geval niet buigen over een verbod voor officiële functies binnen de voetballerij voor de ex- bestuurders, dat is aan de KNVB.

Archief
Terug naar vorige pagina