Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-07-2008  

College en meerderheid raad ziende blind en horende doof.


Een brief met inhoud gericht aan het college
 

Aan College van Burgemeester en Wethouders Almelo en gemeenteraad Almelo,
Postbus 5100,
7600 GC Almelo.

Almelo, 5 juli 2008
Onderwerp: College en meerderheid raad ziende blind en horende doof.

De gijzeling in Almelo, ruim twee weken geleden, leidt in onze stad tot flinke discussies. Uitmondend vorige week in een open brief van burgemeester Knip waarin hij een journalist de kast uitkeert en zijn ambtenaren in bescherming neemt. Een echte burgervader, die met hart en ziel op komt voor zijn werknemers. En die samen met het college en een meerderheid van de raad voor 60 miljoen een stadhuis bouwt ten gunste van diezelfde werknemers. Maar wat is de positie van de burgers in onze stad?
Want dat is ons inziens telkens de kern van de discussies.
De burger die overging tot een gijzeling had het niet gemunt op de ambtenaren, maar bovenal op het college en in het verlengde daarvan de raad. En dat is iets wat een burgervader zich toch op z’n minst ook aan mag trekken.
Wij denken en ondervinden dat dat ook het echte probleem is waar het in Almelo om gaat. Een college en raad die in eerste instantie niet kiezen voor de inwoners van de stad, maar voor haar werknemers en eigen eer en glorie. Een college en raad die volstrekt hun eigen gang gaan. Die volop ‘hoor’ toe passen, maar niet ‘luisteren’. Waardoor veel Almelose burgers zich uiteindelijk heel vaak niet gehoord voelen.

Natuurlijk kunnen wij dit staven met voorbeelden. Om er maar een paar uit de losse pols te noemen:
o De raad nodigt een demografische deskundige uit die uitlegt waarom de stad niet meer uit moet gaan van bevolkingsgroei. Niet de opvatting overigens van één deskundige, maar van alle deskundigen in Nederland en tevens de opvatting van veel inwoners van Almelo. Maar deskundig of niet, het maakt niet uit. Alle woningbouwplannen, waaronder Leemslagen en Waterrijk, zullen gewoon uitgevoerd worden.
o De verkiezingsprogramma’s van de collegepartijen dragen uit dat men zuinig wil zijn op de beschikbare ruimte, op het milieu, op het culturele erfgoed en op het groen. Partijleden en burgers hebben hierover hun zegje mogen doen. Maar college en raad volgen hun eigen koers. De groene ruimte om de randen van de stad is straks opgeofferd: Almelo Noord-Oost, Waterrijk, Nijrees en Leemslagen. De trots van Almelo, haar groene longen, wordt rücksichtlos opgeofferd. Om het maar niet te hebben over alle nieuwe bedrijventerreinen die gepland zijn. Van revitalisering en inbreiding heeft men in Almelo nog nooit gehoord.
o Het meest fantastische voorbeeld waarin het college volhardt en waarover een aantal fracties nog geen mening hebben (hoe is het mogelijk!) is het plan Kanaal Almelo-Nordhorn. Vindt gelukkig nagenoeg heel Twente dat dit een onmogelijk plan is, zo niet het college van Almelo.
o Dat het college haar eigen gang gaat moge ook blijken uit de clandestiene zandstorting in de Leemslagenplas. Pas na dreiging met aangifte bij de politie werd dit illegaal storten van zand gestaakt.
o Bij de planvorming van de Leemslagen werd het overleg met milieu- en natuurorganisaties eenzijdig door het college beëindigd, doordat de standpunten van deze organisaties de gemeente niet van pas kwam.
o Aanbevelingen en/of reacties van diverse milieu- en natuurorganisaties hebben het college niet doen besluiten om ook maar iets te wijzigen in het concept bomenbeleidsplan.

Zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan.
En de burgers die nog steeds de moed hebben om het gesprek aan te gaan, zienswijzen in te dienen of te protesteren? Voor zover die er nog zijn en zich niet monddood voelen gemaakt, gaan raad en college daar zo af en toe mee in gesprek. De burgers mogen hun mening uitdragen en dat is het dan ook. De burgerparticipatie heeft plaats gevonden….
Dat dat tot onmacht en passieve burgers leidt is niet verbazingwekkend. Zorgelijk is dat het blijkbaar ook tot onaanvaardbaar gedrag leidt. Nooit te excuseren, maar wel iets om als college en raad te onderzoeken.
Misschien zouden college en raad er goed aan doen om de door veel inwoners gevoelde onmacht daadwerkelijk een plek te geven in de ontwikkeling van de stad Almelo.
Echte burgerparticipatie dus.
Niet alleen ‘horen’ van burgers, maar ze het recht geven dat ze toekomt: ‘gehoord’ worden.

Met vriendelijke groet,

Jan Hooftman, voorzitter Wim Ardesch, secretaris

Archief
Terug naar vorige pagina